ТОП-6 найактивніших: які громади Харківщини подали найбільшу кількість міні-проектів

17.03.2020 15:18 Область Online
Фото: UkrMedia Фото: UkrMedia
Цього року громади Харківщини подали понад 600 міні-проектів на обласний конкурс «Разом в майбутнє».

ТОП-6 найактивніших громад за найбільшою кількістю поданих  міні-проектів очолила Лозівська ОТГ. На розгляд Конкурсного комітету від об’єднаної громади надійшло 64 заявки. На другому місці опинилося місто Куп’янськ, жителі якого запропонували 29 міні-проектів. На третьому та четвертому місці – Балаклійський та Дергачівський райони, які подали 28 та 25 проектних заявок відповідно. П’яте місце розділили Харківський район і Золочівська ОТГ, які зареєстрували по 24 міні-проекти.

Нагадаємо, 12 березня відповідно до плану проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» після технічної перевірки Конкурсний комітет розпочав розгляд і оцінювання заявок.

За словами начальниці відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олени Мороз, кожний міні-проект оцінюється трьома членами Конкурсного комітету за бальною системою згідно з Методикою оцінювання.

– Механізм оцінювання проектних заявок не змінився. Три члени Конкурсного комітету, як і минулоріч, оцінюють кожний проект. Потім підбивається середній бал та виводиться рейтинговий список. Робота комітету з оцінювання проектних заявок триватиме до 1 квітня. Результати будуть відомі до 24 квітня, – розповіла Олена Мороз.

Читайте також: Харківський міжнародний марафон перенесено

Відповідно до методики, члени Комітету звертатимуть увагу на кілька факторів. Серед них – соціальна значимість і реалістичність мети та наявність чіткого плану й механізмів розв’язання проблеми. Також звертатимуть увагу й на якісні та кількісні показники покращення життєдіяльності громад, сталість проекту, застосування інноваційних підходів. Важливим фактором в оцінюванні проектних заявок є обґрунтованість бюджету міні-проекту та співфінансування з місцевих бюджетів, а також залучення додаткових ресурсів.


Загалом цього року до участі в конкурсі громади Харківщини надіслали 607 проектних заявок. До першої категорії зареєстровано 597 проектів від громадських ініціатив та ОСББ. До другої категорії зареєстровано 10 спільних проектів, розроблених у рамках співробітництва територіальних громад.

Більшість заявок – 87 % від загальної кількості – потрапили до номінації «Добробут та розвиток громад». Їх загалом цього року зареєстровано 528.

До номінації «Благоустрій та охорона довкілля» цього року надійшло 57 міні-проектів (9 %). До ще однієї номінації, «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму», потрапило 22 міні-проекти (4 %).

Автор: Марина Проценко