У Чугуєві музей пропонує складати з пазлів картини Рєпіна онлайн

15.04.2020 16:50 Область Online
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Музейники під час карантину шукають нові способи залучити відвідувачів.

Зараз для відвідувачів Художньо-меморіальний музей ім. І. Ю. Рєпіна в Чугуєві, як і всі інші, закритий, але співробітники виходять на роботу по черзі: експонати додому, щоб попрацювати, не візьмеш. Ті, хто працює з дому, – надсилають директору звіти за кожен день. Зайнятися є чим – вони розробляють нові теми екскурсій, інтерактивні ігри, готують матеріали до виставок.

Виставку плакатів поки довелося відкласти. Фото надано музеєм І. Ю. Рєпіна.

Підготовка музейної гри для маленьких відвідувачів. Фото надано музеєм І. Ю. Рєпіна.

Директор музею Світлана Бучаста каже, що цей час музейники намагаються використати з максимальною віддачею: «Карантин для нас – це благословенний час для роботи з колекцією, адже в звичайному житті у музеїв тепер дуже багато нових форм роботи з аудиторією, а зараз є можливість зосередитися на вивченні тих багатств, які ми маємо. Наприклад, в краєзнавчому відділі співробітники освоюють документи ХVII–ХVIII століття, які ми перезняли в архівах, – їх читати зовсім не просто, це потребує часу та спеціальних знань».

Карантин карантином, але роботу в фондах ніхто не відміняв. Фото надано музеєм І. Ю. Рєпіна.

До карантину музей підійшов з багатим досвідом онлайн-роботи, Фейсбук, Твіттер, Інстаграм – це вже випробувані способи спілкування з аудиторією. Оголосити в групі музею в Фейсбуці флешмоб «Чугуїв крізь час» – і запросити жителів та гостей міста на своєрідний квест: знайти і сфотографувати зображене на старовинній листівці місце, а заодно і розповісти про нього – це вже відпрацьована ідея.

Справжня машина часу! Фото зі сторінки музею у Facebook.

Ще одна, яка народилася задовго до карантину, – під хештегом «У цей день … років тому» публікувати фрагменти листів художника, прив’язані до дня календаря. Під хештегом «Музейні цікавинки» можна дізнатися історію окремих експонатів музею. Крім того, співробітники музею в кінці лютого створили в Фейсбуці групу «Музей Рєпіна – малим громадам», де розміщують інформацію з історії населених пунктів Чугуївщини. Зараз усі ці починання не тільки не припинилися, а навпаки – інтенсифікувалися.
А от нові, суто «карантинні», зусилля чугуївських музейників. 6 березня в Художній галереї музею було відкрито виставку «Жіночий погляд». Її мало хто встиг подивитися, тому, використовуючи онлайн-ресурси, співробітники музею розповідають про авторів цієї виставки на сторінці музею в Фейсбуці. Щоб тримати шанувальників творчості Іллі Юхимовича «в тонусі», у період карантину тут придумали новий цікавий «хід» – викладати під окремим хештегом уривки з книги спогадів Рєпіна «Далекое близкое».
Ну і справжня «вишенька на торті» – це онлайн-проект «Під час карантину – складай картину». Музей пропонує скласти картину Рєпіна з пазлів. «Ідею ми підгледіли в Інтернеті – побачили, який інтерес викликає складання з пазлів географічних карт у мережі, – розповідає заступник директора музею з наукової роботи Ольга Шевченко. – Вирішили зробити щось подібне до цього. Знайшли безкоштовний генератор пазлів, довго думали, за яким принципом будемо підбирати картини, і зрештою відмовилися від будь-якого принципу. Пропонуємо різні роботи – і відомі, і не дуже. Принцип такий: кожен день готуємо по одній картині, адже Рєпін був дуже плідним художником, у його активі близько 4 тисяч робіт – на весь карантин вистачить і ще залишиться. Обов’язково розповідаємо про саму роботу, а це вимагає додаткових досліджень. Учасників просимо прикріплювати скріншоти зібраних робіт, і таким чином отримуємо зворотний зв’язок. Більш того, ми запитуємо, яку картину хотілося б зібрати, – і люди нам пишуть».
У музеї впевнені, що відвідувач їх не забуде. І чекають на кінець карантину: онлайн онлайном, а «живе» спілкування з експонатами ніщо не замінить.

Читайте також: Між двома селищами на Харківщині з’явиться алея з 500 дерев 

Автор: Інна Можейко