У Чугуєві на свято «ожив» художник Ілля Рєпін — ФОТО, ВІДЕО

06.08.2019 17:30 Область Online
Фото:СК Фото:СК
5 серпня у місті відзначили 175-річчя з Дня народження видатного земляка.

Цього дня центр міста традиційно перетворюється на картинну галерею під відкритим небом. Свої твори представляють не тільки професіонали, а й аматори, юні художники, місцеві митці, та гості з інших областей України та країн світу. 

 У рамках святкування у меморіальній садибі І. Ю. Рєпіна презентували науково-популярне видання «Ілля Рєпін та Харківщина». Згодом біля музею розігралося театралізоване свято «Українське серце Іллі Рєпіна». На театралізованій сцені «ожив» Ілля Рєпін, який разом із героями своєї найвідомішої картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» розповідав про свій зв'язок із Чугуївщиною та Україною.

 Після свята вручили премії Харківської обласної державної адміністрації імені І. Ю. Рєпіна (розмір премії складає 35 000 гривень). Для участі у конкурсі у цьому році було представлено понад 150 робіт авторів із Дніпра, Києва, Полтави та Харкова. Журі оцінювало роботи за номінаціями скульптура, декоративно-ужиткове мистецтво, монументальне мистецтво. Отже, переможцями стали:

  • Анатолій Кущ із Києва за серію скульптур «Коло Свароже»
  • Володимир Шаповалов із Харкова за серію керамічних творів «Людина. Природа. Усесвіт»
  • Костянин Чернявський та Володимир Колесніков із Києва за серію мозаїк. 

Крім цього, у цей день у Чугуївській художній галереї відбулася церемонія закриття ХХ Міжнародного рєпінського пленеру. 

До слова, мистецька колекція закладу цього дня поповнилася 11 картинами, які подарував місту народний художник України, голова Харківської організації національної спілки художників України академік Віктор Ковтун. 

Читайте також: Як пройде день міста у Харкові — ПРОГРАМА