У Вовчанську робитимуть медичні аналізи за лічені хвилини

06.10.2020 14:11 Область Online
Фото Харківської облради Фото Харківської облради
У Вовчанський центр первинної медичної допомоги закупили нове обладнання для лабораторії. Результати аналізів можна буде отримати за п'ять хвилин.

2 жовтня у Вовчанському центрі первинної медичної допомоги презентували результат другого етапу конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Сертифікат про його реалізацію вручила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської облради Олена Кулик.

– Конкурс мінігрантів дає можливість громадам покращити матеріально-технічну базу центрів первинної медичної допомоги та максимально наблизити медичні послуги до найвіддаленіших сіл Харківської області, забезпечити їх доступність та своєчасність, – зазначили Олена Кулик. 2 жовтня у Вовчанському центрі первинної медичної допомоги презентували результат другого етапу конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Сертифікат про його реалізацію вручила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської облради Олена Кулик.

За словами Олени Кулик, наразі на території області реалізуються 13 проєктів.

Так, завдяки грантовим коштам укомплектували власну лабораторію в Центрі первинної медичної допомоги Вовчанського району. Вона оснащена автоматичним гематологічним та біохімічним аналізаторами. Щоденно лабораторне обстеження проходять від 20 до 30 пацієнтів. Час очікування результатів аналізів – 5 хвилин.

– Центр обслуговує понад 30 тисяч жителів міста та району. Але матеріально-технічне забезпечення медичного закладу потребувало оновлення. Завдяки грантовим коштам ми придбали гематологічний та біохімічний аналізатори. Це обладнання дає пацієнтам можливість якісно проводити обстеження на місці та оперативно отримувати результати, не звертаючись до приватних лабораторій чи інших медичних закладів, – повідомила головна лікарка КНП «ЦПМСД Вовчанського району» Карина Ліца. – Сучасна медицина без біохімічних досліджень безсила, нові апарати будуть допомагати лікарям у діагностиці.

За словами Карини Ліци, наразі медичних працівників навчають працювати на новому обладнанні, після чого їм видадуть відповідні сертифікати.

Крім цього, у Центрі планують відкрити пункти збору біоматеріалів у віддалених населених пунктах району з організацією кур’єрської доставки до централізованої лабораторії Центру. Результати дослідження будуть передаватися через Інтернет.

Довідка "СК"

Конкурс мінігрантів є частиною проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», який реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Проєкт стартував на Харківщині восени 2018 року і триватиме до лютого 2021 року. У 2019 році проведено перший етап й визначено 12 проєктів-переможців конкурсу, вартість яких становила майже 3,7 млн грн.

Проєкт реалізується Харківською обласною радою в партнерстві з ГО «Агенція змін «Перспектива», ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.