У громадах області готуються створити бізнес-інкубатори

27.05.2020 11:56 Область Online
Проєкт для розвитку підприємництва у сфері креативних індустрій, туризму та виробництва продукції місцевих брендів планують запустити в громадах Харківщини. Якщо ця ідея отримає схвальну оцінку Мінрегіону, то почне втілюватися на початку 2021 року. А поки обласна рада обирає дві ОТГ, у яких проєкт у тестовому режимі запрацює вже цього року.

Про це стало відомо під час установчої наради з питань організації впровадження заходів пілотного проєкту «Мережевий бізнес-інкубатор для розвитку підприємництва в сфері креативних індустрій, туризму та виробництва продукції місцевих брендів у громадах Харківщини», що відбулася в Будинку рад 25 травня.

Як розповіла начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату облради Олена Кулик, зазначений проєкт успішно подолав регіональний відбір серед інвестиційних проєктів, що можуть реалізовуватись в області за співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку.

У Мінрегіоні він зараз проходить другий етап оцінювання. Якщо проєкт переможе, а шанси на це високі, то вже з початку 2021 року розпочне втілюватися в області. В усіх ОТГ Харківщини будуть створені центри підприємництва і розроблені 25 курсів за різними напрямами, як розпочати свій бізнес. Коли людина прослухає навчальний курс, її буде залучено до бізнес-інкубатора. Паралельно на цю платформу додаватимуться всі можливі ресурси, які сприятимуть розвитку підприємництва. Тобто майданчик цей дасть змогу обговорювати і питання фінансування. 

Читайте також: Стало відомо, коли на Харківщині запустять приміські автобуси та електрички

– Але, не чекаючи остаточних рейтингів від Мінрегіону, в області розпочинається пілотне втілення деяких заходів проєкту вже цьогоріч, – зауважила Олена Кулик. – Щоб зрозуміти достеменно його формат і як він сприймається громадами. А також, щоб до початку реалізації обласна рада, як ініціатор проєкту, була більш підготовленою, результативною та ефективною.

Тобто, незалежно від рішення Мінрегіону щодо співфінансування проєкту, говорить Олена Кулик, обласна рада вже сьогодні розпочинає пілотні заходи з двома ОТГ Харківщини. Які саме громади це будуть – поки що вирішується.

– Для початку візьмемо дві громади та разом з ними визначимо їхні місцеві компетенції і який саме напрям для них буде цікавим. Розробимо пробний курс, вивчимо джерела фінансування, які дає держава для підтримки власної справи на селі. Акумулюємо тут державні й донорські програми для розбудови власної справи. Наразі цей пілот зацікавив партнерів з програми «ДОБРЕ». За обраною у громаді темою відбуватиметься навчання та бізнес-консультування, як правильно залучити кошти, – пояснила начальниця інвестиційного управління виконавчого апарату облради.

Ще один акцент, за її словами, – це наміри залучити до процесу якомога більше обласних комунальних підприємств – сфери туризму, підприємництва, інформаційних технологій.

– Ці комунальні підприємства мають розвивати наші сільські території. Ми допоможемо комунальним підприємствам обласної ради стати дружніми до громад, – додала Олена Кулик.

Загалом завдання проєкту «Мережевий бізнес-інкубатор для розвитку підприємництва в сфері креативних індустрій, туризму та виробництва продукції місцевих брендів у громадах Харківщини» – розширення інфраструктури підтримки малого та середнього бізнесу; удосконалення системи підготовки фахівців малого та середнього бізнесу; ресурсно-інформаційна підтримка розвитку малого та середнього підприємництва. 

Читайте також: 13 сільських амбулаторій на Харківщині отримають обладнання

Планується, що проєкт будуть реалізовувати із січня 2021-го до грудня 2023 року. Його загальна вартість – 19,8 мільйона гривень, очікуваний обсяг співфінансування проєкту з ДФРР за три роки – 17,5 мільйона гривень, з місцевого бюджету – 2,3 мільйона гривень.

Сутність проєкту полягає в безкоштовному дистанційному навчанні основам ведення підприємницької діяльності мешканців Харківської області, які бажають створити новий або розвинути вже діючий бізнес, а також шестимісячній інформаційно-консалтинговій підтримці тих мешканців громад Харківської області, які представлять свої бізнес-плани і стануть учасниками Мережевого бізнес-інкубатора.

Для цього буде створено і технічно обладнано Ресурсний центр Мережевого бізнес-інкубатора для розвитку підприємництва в сфері креативних індустрій, туризму та виробництва продукції місцевих брендів у громадах Харківської області.

Ресурсний центр планується облаштувати відеостудією для трансляції виступів викладачів та бізнес-консультантів. Для територіальних громад буде придбане технічне обладнання задля дистанційного навчання мешканців громади в інтерактивному аудіовізуальному режимі. Передбачається створення навчальних програм, що дозволить здійснювати дистанційне навчання для представників усіх громад Харківщини одночасно або ж проходити аудіовізуальні курси off-line.

Очікування від реалізації проєкту в цифрах: курси для дистанційного навчання у сфері креативних індустрій будуть створені за 25 напрямами; навчання пройдуть не менше 2 тисяч мешканців Харківщини; учасниками бізнес-інкубатора стануть близько 1 тисячі підприємців. 

Читайте також: Які повноваження пропонується залишити обласним і районним радам

Передбачається, що це матиме прямий вплив на показники економічного зростання області: в громадах з’явиться близько півтисячі нових підприємств і покращиться діяльність уже працюючих. Своєю чергою це дозволить створити не менше 5 тисяч робочих місць і збільшити надходження місцевих бюджетів на 100 мільйонів щороку.