У Кегичівці запрацював Центр життєстійкості: які послуги надають

25.03.2024 16:50 Область Online
У Кегичівці відкрили Центр життєстійкості/фото:Фейсбук-сторінка Кегичівської громади У Кегичівці відкрили Центр життєстійкості/фото:Фейсбук-сторінка Кегичівської громади

У Кегичівській громаді на базі Центру соціальних служб створено Центр життєстійкості – дружній, безбар’єрний простір, куди можуть звертатися всі, хто потребує психологічної допомоги чи перебуває у складних життєвих ситуаціях. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» перша заступниця Кегичівського селищного голови Людмила Квока, в Центрі життєстійкості кожен мешканець може безкоштовно отримати кваліфіковану психосоціальну підтримку і, за потреби, направлення до фахівців вужчої спеціалізації. Йдеться про сім’ї з дітьми, ветеранів і членів їхніх родин, внутрішньо переміщених осіб.

Допомогу в Центрі надають фахівці із соціальної роботи та психологи. Вони допомагають людям подолати складні життєві обставини, спричинені війною або важкими особистими ситуаціями.
 
«Ми запроваджуємо нові послуги, яких у громаді не було раніше. Створили команду, що надаватиме послугу раннього втручання. У ній задіяні: лікар, логопед, психолог і соціальний працівник. Також плануємо послугу денного догляду за державними стандартами, до якої залучатимемо фахівців з ексклюзивно-ресурсного центру – це психолог і логопед. У Центрі життєстійкості є помічник ветерана, який прийде на допомогу та проконсультує ветеранів, учасників бойових дій та їхні родини», – розповіла Людмила Квока.

У планах і створення батьківського клубу, де надаватимуть підтримку батькам, щоб не залишати їх наодинці з проблемами. Нині в громаді налічується найбільша кількість дитячих будинків сімейного типу – 11 родин, патронатних – 3 і 5 – прийомних. Також, крім буднів, планують роботу Центру життєстійкості ще й по суботах та запровадять інформаційну кампанію.
 
«Кожен мешканець громади має знати, що працює Центр життєстійкості, і він може, за необхідності, отримати там допомогу», – зазначила Людмила Квока.

У Кегичівці відкрили Центр життєстійкості/фото:Фейсбук-сторінка Кегичівської громади

Центр життєстійкості/фото: Фейсбук-сторінка Кегичівської громади

Люди отримуватимуть допомогу в затишному і комфортному приміщенні, відремонтованому коштом європейських партнерів та за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні.

Також у цій будівлі знаходиться Центр надання адміністративних послуг і відділ соціального захисту населення. Таким чином, люди отримуватимуть всі послуги в одному місці.

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

Ми писали, що у селищі Рогань Харківської області відкрився денний Центр соціально-психологічної допомоги.

Автор: Надія Янінович