У Люботині волонтери роблять «міжнародні» окопні свічки

19.03.2023 11:55 Область Online
Фото: Люботин  SOS Фото: Люботин SOS

У  виробництві окопних свічок  разом з волонтерами з Люботина SOS беруть участь жителі Італії та Швейцарії.

Команда волонтерського центру Люботин  SOS має три підрозділи, які роблять окопні свічки: у Старому Люботині, Ревчику та Каравані. Про це розповів медіа  "Слобідський край" керівник ВДЦ Люботин  SOS Олександр Золотарьов.

– У жовтні минулого року ми зіткнулися з тим, що нашим  майстриням не вистачало тари, тобто банок, – говорить  Олександр. – Водночас до мене звернулися наші дівчата, які вже давно живуть в Італії, в Салерно, з питанням, чим вони можуть допомогти. Разом вирішили, що вони можуть стати постачальниками банок для окопних свічок. Налагодили поставку – і з Італії  до нас надходять ці банки, всі однакові по висоті та об'єму, чисті, підготовлені, без етикеток.  Зараз там  працює  від 7 до 15 людей. А щодо кількості – то в одній з посилок було 1 200 банок. 

Крім звичайних бліндажних свічок, у Люботинській громаді виготовляють і так звані «довгограючі»: якщо звичайна горить 5-8 годин, то ця – завдяки спеціальній технології вкладання картону «зірочкою» – від 12 до 24 годин. 

– За такою технологією в нас працює у Ревчику  Олена Ширяєва. Ця свічка потребує парафіну в 2 рази більше, але її ККД на 80 % більше. Ми зрозуміли, що в нас стало не вистачати парафіну, – розповідає Олександр Золотарьов. 

Пошук парафіну та віску (для кращого запаху та якості це обов'язкова добавка) привів до того, що жінки, які зараз живуть у Швейцарії, в кантоні Люценр, згуртувалися та допомагають тим, що почали викупати в Україні парафін для майстринь з Люботинської громади.  

– У Старому Люботині окопними свічками займається Оксана Гаєвська. Це така ну дуже активна жінка. Вона навіть дітей залучила до цього. Вони і етикетки для свічок роблять, і на додаток – обереги, янголов для бійців, – розповідає Олександр. 

Керівник Люботина SOS упевнений: навіть коли у травні земля прогріється, окопні свічки все одно будуть затребувані, адже багато хто зараз ставить ці свічки у пічки, які вироблені іншим підрозділом Люботина SOS – «Заліза і молота». 

Раніше ми писали також , як у місті Люботин волонтери налагодили виробництво бліндажних пічок для військових .

 

 

Автор: Інна Можейко