У Роганській громаді модернізують котельню

05.01.2022 14:30 Область Online
Фото: Фейсбук «Роганська об'єднана територіальна громада (ОТГ)» Фото: Фейсбук «Роганська об'єднана територіальна громада (ОТГ)»
Котельню в Докучаєвському Харківської області реконструюють у рамках міжнародної програми.

4 січня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій затвердило проєкт реконструкції котельні в селі Докучаєвське Роганської селищної громади. План передбачає повну модернізацію КП «ТМРСР» разом із магістральними та квартальними мережами. Проєкт реалізується в рамках програми Danida Business Finance в Україні. Про це у своєму Фейсбук розповів заступник Роганського селищного голови з питань економічного розвитку та інвестицій Микола Сапелкін.

– Проєкт реалізується у межах рамкової угоди між Урядом України та Королівством Данія, за умовами якої ми повинні купувати або данську продукцію, або залучати данські технології. Для Данії це стимуляція власної економіки, а саме для нас – вигідний безвідсотковий кредит на 10 років. Ця програма реалізовувалася через два міністерства різними указами Уряду: через Міністерство громад та регіонів України та через Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, – розповів «Слобідському краю» Микола Сапелкін. – Котельня побудована ще в 1970-х роках. З тих часів у ній працюють три котли ТВГ-8, ККД котрих складає лише 30 %. Наразі вони вже повністю застаріли: течуть та витрачають величезні об’єми газу при низькій ефективності.

Читайте також: У Роганській громаді облаштували новий сквер

За словами чиновника, згідно з проєктом Роганська громада придбає на зміну застарілому обладнанню три енергоефективні данські котли з ККД 100 %. Також планується повна заміна автоматики, електроніки та газового обладнання та обладнання для водопідготовки. Використання сучасних систем дозволить економити приблизно 30 % газу. Окрім модернізації котельні, планується перевкладання внутрішньоквартальних мереж Докучаєвського та перевкладання магістральних мереж централізованого теплопостачання.

– Ми давно шукали можливість фінансування, тому подалися до цієї програми зі своїм проєктом, – розповів Микола Сапелкін. – Наразі вже розробляється проєктно-кошторисна документація, а строки здачі об'єкта зараз складно назвати.

Автор: Михайло Татарінов