У трьох громадах Харківщини з'явились поліцейські офіцери

18.11.2021 18:00 Область Online
Сьогодні, 18 листопада, офіційно приступили до обов'язків поліцейські офіцери громади у Балаклії, Донці та Вільхівці Харківської області. Ще 11 громад чекають на своїх "шерифів".

Нові офіцери громад, що заступили до обов'язків відсьогодні, мають досвід роботи у поліції, добре знають свої населені пункти і людей.

Так, капітан поліції Сергій САЛО уже близько десяти років працював дільничним у Балаклії. Нещодавно вирішив перекваліфікуватися на поліцейського офіцера громади, адже, за його словами, так більше можливостей для роботи безпосередньо з людьми.

– На території колишнього Балаклійського району дуже багато підприємств, установ та організацій критичної сфери. Тут пролягає залізниця, є військова частина, склад артилерійських снарядів. Це моя нинішня територія обслуговування, – розповідає Сергій Сало. – Щодо криміногенної обстановки, то вона відносно спокійна, але профілактику серед населення проводити треба: робити подворові обходи, відвідувати одиноких людей, людей похилого віку. Адже зараз дуже поширені телефонні шахрайства, тому людям потрібно ці моменти роз'яснювати, аби вони не потрапляли на гачок шахраїв.

Читайте такожНаблизити поліцію до людей: ще у двох громадах Харківщини з’являться свої шерифи

Наразі Балаклійська громада виділила для офіцера приміщення, де роблять ремонт. Поліцейський отримав автомобіль та готовий до будь-яких звернень по допомогу від людей. Каже, що звертатися можна за будь-якою допомогою.

– Можна звертатися по допомогу, наприклад, якщо втратили документи чи для пошуку зниклих людей, чи родичів із якими давно втратили зв'язок, та інші питання, – додає поліцейський.

Його колега у Донецькій селищній громаді – майор поліції Микола Колотило – також працює дільничним уже 18 років. Тому із громадою і проблемами мешканців добре знайомий. Микола пішов у офіцери громади, бо ця посада більше орієнтована на вирішення проблем людей, каже поліцейський.

– Проблемні сім'ї в громаді завжди є, їх треба контролювати, приїжджати, проводити бесіди. Останнім часом перевіряли такі родини з начальником і колегами із відділу у справах дітей у селищі, – розповідає Микола Колотило.

Наразі для роботи поліцейського виділили автомобіль, а у Андріївці обладнали поліцейську станцію. Уже в перший день до офіцера громади надійшло звернення – жінка під час сімейної сварки отримала тілесні ушкодження.

Свого поліцейського офіцера отримала сьогодні і Вільхівська селищна громада. Там працюватиме старший лейтенант поліції Вадим БОЖКО. Сам живе в Елітному, а в поліції працює з 2014 року. У 2017 році служив в АТО, брав участь у бойових діях на територіх Донецької та Луганської областей. Останні два роки працював в Індустріальному відділі поліції Харкова.

Читайте також: У 27 громадах Харківщини цього року запрацюють поліцейські офіцери

Як розповів Вадим Божко "Слобідському краю", до проєкту вирішив долучитися, побачивши як успішно він працює в Харківській області.

– Перевага поліцейського офіцера громади в тому, що він постійно перебуває на території громади, у нього є автомобіль, обладнана поліцейська станція. Він завжди може допомогти людям у різних питаннях і проблемах, – розповідає Вадим Божко. – Це етап реформування системи, ми ідемо до того, що кожен поліцейський має бути забезпечений службовим автомобілем, станцією, щоб він не шукав, як дістатися сусіднього селища або села. І це сучасний підхід: працюємо по факту правопорушень, а також ведемо профілактику.

Аби отримати нову кваліфікацію, Вадим Божко пройшов кастинг, тестування і поліграф, відучився 2,5 місяця у ХНУВС. Наразі приміщення для поліцейського виділено, туди закуповують меблі і техніку, найближчим часом буде закріплена автівка. У підпорядкуванні офіцера 12 тисяч мешканців громади.

– Я добре знаю населення, а люди знають мене. Можуть звертатися з будь-яких проблемних питань, – наголошує офіцер.

Найближчим часом "шериф" представить себе в селищній раді. Звертатися до шерифа можна із будь-якими питаннями, як із порушення законодавства, так і з соціальними проблемами.

Нацполіція продовжує проєкт «Поліцейський офіцер громади» на території Харківської області.

Із сьогоднішнього дня і до 23.55 12 грудня відкрито анкети на посади поліцейських офіцерів громади в такі територіальні громади:

Балаклійська ТГ (Ізюмський район)

Богодухівська ТГ (Богодухівський район)

Донецька ТГ (Ізюмський район)

Вільхівська ТГ (Харківський район)

Мереф`янська ТГ (Харківський район)

Наталинська ТГ (Красноградський район)

Новопокровська ТГ (Чугуївський район)

Нововодолазька ТГ (Харківський район)

Слобожанська ТГ (Чугуївський район)

Солоницівська ТГ (Харківський район)

Старовірівська ТГ (Красноградський район)