У Великобурлуцьку лікарню завезли новітнє обладнання

07.10.2020 13:00 Область Online
Фото Харківської облради Фото Харківської облради
Нове обладнання в лабораторії дозволить фахівцям Великобурлуцького ЦПМД отримувати результати аналізів за п'ять хвилин.

Оснащення лабораторії у Великобурлуцькому центрі первинної медичної допомоги вдалося придбати завдяки участі у другому етапі конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді». Сертифікат про його реалізацію вручила начальниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської облради Олена Кулик.

За її словами, проєкти Вовчанського та Великобурлуцького центрів первинної медичної допомоги стали першими з тринадцяти таких проєктів, які успішно реалізуються на території області.

– Ми відвідуємо виконавців мінігрантів, моніторимо, наскільки ефективно були вкладені кошти. Ще 11 проєктів завершуються вже найближчим часом, – повідомила Олена Кулик.

На грантові кошти для лабораторії Великобурлуцького ЦПМД придбали сучасні гематологічний аналізатор та аналізатор сечі. За словами медичної директорки центру Олени Скидан, новопридбане обладнання було вкрай необхідне для медичного закладу. Завдяки йому значно збільшився перелік медичних послуг, що надаються населенню району.

– Раніше люди їздили в лабораторію районної лікарні, а це далеко и незручно, особливо для людей похилого віку. А зараз ми зможемо наблизити послугу до людей, надавати більш якісну медичну допомогу навіть у найвіддаленіших селах, – каже Олена Скидан. – Завдяки придбаному обладнанню достатньо п’ять хвилин, щоб проаналізувати кров за визначеними параметрами і подати результат, який миттєво видруковується.

Читайте такожПередвиборчі чутки з базару: що правда, а що міф?

Протягом дня в центрі проводять 25-30 аналізів крові, які привозять з віддалених територій громади.

Другий етап конкурсу мінігрантів на розвиток первинної медичної допомоги проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» тривав з 10 квітня по 22 травня 2020 року. На конкурс медичних грантів було подано 51 заявку, 13 з них перемогли. Загальна сума на підтримку цих проєктів складає 3,3 млн грн.

Довідка "СК"

Конкурс мінігрантів є частиною проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», який реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом. Проєкт стартував на Харківщині восени 2018 року і триватиме до лютого 2021 року. У 2019 році проведено перший етап й визначено 12 проєктів-переможців конкурсу, вартість яких становила майже 3,7 млн грн. Проєкт реалізується Харківською обласною радою в партнерстві з ГО «Агенція змін «Перспектива», ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

Автор: Тамара Кіч