У Вовчанську росіяни силою змушують місцевих співпрацювати з окупаційним режимом

05.05.2022 13:25 Область Online
Про ситуацію у Харківській області розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його інформацією, ворог продовжує тероризувати мирне населення, хоча ЗСУ відтісняють окупантів від Харкова на північному напрямку. Обстрілів зазнають житлові масиви, “прилетіти” може в будь-який район – тому перебувати на вулиці без нагальної потреби небезпечно. Так, протягом доби росіяни обстріляли П’ятихатки, селище Жуковського, Салтівку і Північну Салтівку з РСЗВ та артилерії. Постраждалих немає.

По області найскладнішою точкою залишається Ізюмський напрямок.

– Там ворог постійно намагається атакувати позиції наших ЗСУ, зокрема під містом Барвінкове, але зазнає значних втрат. Крім того, вчора ворог намагався атакувати позиції ЗСУ по Вовчанському напрямку – так само ворог зазнав поразки, – зазначив Синєгубов.

Наразі ворожа техніка йде через Вовчанський та Куп’янський напрямок саме до Ізюма. Це робиться для збільшення своєї присутності на Луганській та Донецькій територіях.

Крім того, на окупованих територіях росіяни продовжують вчиняти військові злочини. Голова ХОВА повідомив, що окупанти змушують жителів Харківщини виїжджати на території рф. До того ж вони вилучають у людей засоби зв'язку та документи.

– Таким чином ворог перешкоджає тому, щоб люди далі могли виїхати до безпечних територій. Ми знаємо про ситуацію в кожному населеному пункті, який тимчасово перебуває в окупації. І щойно з’являється можливість допомогти – ми це робимо, – сказав Олег Синєгубов.

В Ізюмі загарбники намагаються провести мобілізацію серед населення, примушують їх ставати до лав зс рф. У Вовчанську росіяни влаштували в’язницю на території підприємства, яке вже пограбували та вивезли на територію рф. Мета її створення – залякування місцевих, аби вони не чинили супротив окупаційному режиму.

– Ці дії і далі демонструють, що ворог продовжує вчиняти військові злочини саме проти цивільного населення. Коли ми звільняємо населені пункти, то бачимо і жертви серед мирного населення, і тіла російських військових, які вони не забирають. Ми все це фіксуємо, щоб жоден військовий злочин не був залишений без уваги правосуддя, – сказав Олег Синєгубов.

Нагадаємо, на окупованих територіях Харківщини росіяни планують масові заходи до 9 Травня.