У Харкові повітря чисте – експерти

23.10.2019 16:33 Область Online
vitalfoto.livejournal.com vitalfoto.livejournal.com
Як повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі, надзвичайної ситуації щодо забруднення атмосферного повітря в регіоні не спостерігається.

"Чадний газ (вуглецю оксид) — це безбарвний без запаху та присмаку газ, тому його неможливо ні побачити, ні відчути. Він утворюється при неповному згорянні всіх видів природного палива та органічних речовин. Найвищі концентрації оксиду вуглецю спостерігаються біля автотранспортних магістралей, де він міститься у вихлопних газах автомобілів, у зонах впливу викидів рідкопаливних та твердопаливних теплових котелень та промислових підприємств", — пояснили в обласному лабцентрі.

За результатами дослідження атмосферного повітря, проби якого відбирались фахівцями обласного лабораторного центру 21-22 жовтня на території міста Харкова та Харківської області, забруднення повітря не виявлено. У Харкові концентрації оксиду вуглецю в повітрі поблизу автотранспортних магістралей перевищують гранично допустиму концентрацію — 5 мг/м3 — у 1,04-1,16 раза. За минулий період цього року кратність перевищення ГДК по оксиду вуглецю становила від 1,05 до 1,24.

У точках контролю атмосферного повітря на території Харківської області, де не здійснюються викиди автотранспорту, концентрації вуглецю оксиду не перевищують норми і фактично становлять 0,7-2,5 мг/м3.

Так само за даними спостережень Харківського регіонального центру гідрометеорології, рівень забруднювальних речовин у повітрі Харкова не перевищує норму.
Як розповіла начальниця лабораторії гідрометцентру Наталія Драч, склад повітря Харкова перевіряється на 10 постах через рівні проміжки часу. Заміри здійснюються чотири рази на добу: о сьомій ранку, о першій годині дня, о сьомій вечора та о першій ночі. Потім за допомогою газоаналізатора визначають якісний і кількісний склад сумішей газів.

— На кожному посту аналізуються різні забруднювачі. Протягом 20 хвилин здійснюється відбір проб повітря на певні інгредієнти. Основні забруднювачі – пил, оксид вуглецю, оксид сірки. Вміст оксиду вуглецю перевіряємо двічі на день: спостерігачі приходять о сьомій ранку та о сьомій вечора. У Харкові чисте повітря. Звичайно, зараз через різницю температур утворюється сильний туман, але ніяких перевищень щодо накопичення забруднювальних речовин немає, — прокоментувала Наталія Драч.

У цілому ж по Україні, за даними Мінекоенерго, вміст оксиду вуглецю у повітрі станом на 15-21 жовтня при середньодобовій граничній допустимій концентрації становить 5,0 мг/м3 повітря.

 Читайте також: Синоптики розповіли, коли на Харківщині закінчиться бабине літо

Автор: Тетяна Василець