У Зачепилівській громаді виникли проблеми з підвозом дошкільнят

04.03.2021 08:34 Зачепилівка
Колаж "Слобідський край" Колаж "Слобідський край"
Дитячий садок «Теремок», що в селі Нове Мажарове Зачепилівської громади Харківської області, відвідують діти з кількох сусідніх населених пунктів. Проте від початку 2021 року дошкільнят у закладі поменшало, бо дістатися до садка стало проблемою – відмінили автобус, який підвозив малечу.

У родині Тетяни Мирної із Зіньківщини двоє малих синів. Старший кілька років відвідував садок «Теремок» у селі Нове Мажарове – це за 8 кілометрів від дому. Хлопчику до випуску залишалося кілька місяців, однак від початку 2021 року він змушений сидіти вдома, бо до садка відмінили підвіз дітей. Адміністрація дошкільного закладу попросила батьків хлопчика написати заяву на відрахування.

Які заробітні плати в Зачепилівській селищній раді

– Дитина вже два місяці сидить вдома, плаче і каже, що дуже хоче до садочка. А я сину нічим не можу зарадити, бо в нашої родини немає можливості самостійно возити його до садка, – розповідає «Слобідському краю» Тетяна Мирна.

Уся справа в тому, що до 2021 року дошкільнят із Зіньківщини, Нового Пекельного, Старого Пекельного до садка в селі Нове Мажарове підвозив автобус. Разом з водієм малечу по селах збирали виховательки. Автобус для підвозу дітей винаймала тоді ще Новомажарівська сільська рада. У минулому році населені пункти цієї сільради приєдналися до Зачепилівської громади, нового договору з перевізником селищна рада не укладала, тож із 1 січня 2021 року організований підвіз дітей у Новомажарівському старостинського окрузі припинився. Тепер батьки змушені самотужки розв’язувати цю проблему.

– Перед виборами 25 жовтня 2020 року нам обіцяли, що все буде добре. Казали, що Зачепилівська громада возитиме дітей до садочка. Однак на ділі ситуація інша вийшла, – зазначає жителька Тетяна Мирна.

Як повідомили «Слобідському краю» в Новомажарівському старостинському окрузі Зачепилівської громади, садок «Теремок» відвідували 14 дітей із сусідніх сіл. Про проблему підвозу малечі староста знає і разом з батьками підписала звернення до голови Зачепилівської громади.

– Як мені зазначили у відділі освіти Зачепилівської селищної ради, відповідно до закону дітей обов’язково мають підвозити до шкіл. А от до садка підвозити малечу зараз немає можливості, – говорить староста Новомажарівського старостинського округу Галина Новик. – Раніше дітей підвозили всупереч закону. Була Новомажарівська сільрада, яка орендувала приватний автобус для підвозу дітей. А сьогодні на себе таку відповідальність ніхто брати не хоче. Не можна цього робити. Потрібен спеціальний автобус, де на кожному сидінні є паски безпеки. Наразі в Зачепилівській громаді є лише один такий автобус. Про нашу проблему керівництво громади не забуває, я постійно нагадую про неї.

Продам гектари: фермери і пайщики Харківщини готуються до відкриття ринку землі

За словами старости, зараз дошкільнят підвозять тільки в НВК, тобто їх підвозять разом зі школярами. На території села Зіньківщина є лише школа, куди підвозять дітей із сусідніх сіл. Кілька років тому порушувалося питання щодо реконструкції старої будівлі садка у Пекельному, що зовсім поруч із Зіньківщиною.

– У 2017 році міркували над тим, щоб відремонтувати старе приміщення садка в Пекельному. Тоді його б відвідувало 46 дітей. Навіть проєктно-кошторисну документацію за 150 тисяч гривень зробили. Підрахували: щоб відновити садок, потрібно було 7 мільйонів гривень. Для нас це була непідйомна сума, – зазначає Галина Новик.

Старший син Тетяни Мирної вже через кілька місяців піде до школи, а от молодший – повинен був піти вперше у садок.

– Нам пропонували на велосипедах дітей у садок привозити. Але ж це не вихід. По-перше, як це робити по снігу чи по ожеледиці? А, по-друге, як тоді з декретної відпустки вийти? – обурюється наша читачка.

«Слобідський край» намагався дізнатися позицію Зачепилівської селищної ради з цього питання. Але голова громади Олена Петренко відмовилася прокоментувати телефоном, пообіцявши надати відповідь листом. На момент друку публікації, через тиждень після відправки запитань очільниці Зачепилівської громади, редакція так і не отримала відповіді.

Читайте також: Школи Лозівської громади переводять на дистанційку через проблеми з водою

Автор: Мирослава Кольцова