Унікальну знахідку виявили археологи в селі під Харковом

12.07.2021 17:12 Область Online
Під час розкопок стародавнього могильника поблизу села Верхній Салтів Харківської області було знайдено взуття, якому 1 200 років. Про це сьогодні, 12 липня, розповіли археологи.

Верхнєсалтівський  катакомбний могильник археологи розкопують уже більше ста років. Він вважається еталонною пам’яткою, яка дала назву цілій археологічній культурі – салтівській. Під нею зазвичай розуміють  племена, які входили в склад великої середньовічної держави – Хозарського каганату. Зараз тут працює  Середньовічна археологічна експедиція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Її загін  розкопав катакомбу,  в якій було поховано чотири людини: чоловік, дві жінки і дитина. Усі вони були взуті в шкіряне взуття.

Роботу на глибині більше трьох метрів веде керівник загону експедиції Ігор Іськов. Фото Віктора Ряполова

Таку знахідку, та ще й такого якісного збереження, знайшли тут вперше. Ба більше, за словами керівника археологічної експедиції Валерія Скирди, аналоги тогочасного взуття такої якості зберігання існують одиниці.

На фото, зробленому в катакомбі на глибині більше трьох метрів, стародавнє взуття не має особливо виразного вигляду, але для археологів воно є дуже цікавою знахідкою. За словами фахівців, вона дозволяє прослідити конструкцію взуття:  м`які півчобітки  з пряжками та ремінцями на щиколотках.  «Нам важко сказати, повсякденне чи святкове це взуття. Навряд чи повсякденне  – адже салтівці ховали людей в усьому найкращому. До того ж у цього взуття м`яка підошва, а це теж свідчить про його  призначення для особливих випадків», – говорить керівник експедиції.

Шкіряне взуття  того часу зазвичай не зберігається взагалі, а цей стан археологи вважають відмінним. Фото Віктора Ряполова

За словами Валерія Скирди, шкіра так добре збереглася в цьому похованні тому, що грунт, з якого воно було викопане,  дещо відрізняється від інших: «Тут інший тип грунту: глина перемішана з камінням, і це дало можливість шкірі та дереву добре зберегтися. А ось кістки, навпаки, майже «розчинилися», – говорить археолог.

Білонові та сердолікові прикраси ретельно миють та підсушують. Фото Віктора Ряполова

Цей сезон узагалі виявився доволі цікавим: археологи зібрали багатий «урожай» прикрас із сердоліку, а також  пронизків та бісеру. Сьогодні також було розкопано два поховання дітей віком приблизно півтора та 8-10 років із заможних родин: поряд з ними було знайдено дитячі сережки та дзвіночки з білону (сплаву срібла та бронзи), буси, бісер та глечик.