На Харківщині випадково знайшли унікальні поховання: що говорять дослідники

11.06.2023 11:50 Новини

Поховання бронзового часу знайши біля міста Зміїв переселенці з Кривого Рогу під час прогулянки. Археологи відразу ж розпочали дослідження.

Про це пише  "Слобідський край" з посиланням на повідомлення старшого наукового співробітника Зміївського краєзнавчого музею Ірини Саяної. 

За її словами, переселенець з Кривого Рогу Сергій Кошман, який зараз живе на Зміївщині, вирішив помандрувати з 10-річним сином Львом по Зміївських кручах. Хлопчик випадково побачив кістку, яка згодом виявилася людським черепом. 

Археологі дослідили випадкову знахідку біля Зміїва

Сергій Кошман із сином Львом випадково виявили давнє поховання. Фото зі сторінки Фейсбук Ірини Саяної. 

 – Батько із сином звернулися до краєзнавчого музею. Наші працівники відразу ж виїхали на місце знахідки. Біля черепа знайшли фрагменти ліпного горщика. Сфотографували та в той же день відправили світлини до Археологічної служби Харківської області. За кілька днів до нас приїхали фахівці з Рятівної археологічної служби Харківської області та Харківського історичного музею, – розповідає Ірина Саяна. 

У результаті охоронних розкопок було встановлено, що це групове поховання, яке належить людям, що жили на Зміївщині приблизно 3,5 тисячі років тому. Воно відноситься до племен зрубної культури, яка розповсюджена у степовій та лісостеповій зоні України. 

Археологи профелі охоронні розкопки на поховання зрубної культури біля Зміїву. часро

Археологи проводять термінові охоронні розкопки. Фото надано Віктором Аксьоновим.

Наразі археологи  виявили три поховання зрубної культури, але впевнені, що там є інші поховання людей того часу –  їх може бути до 20 чоловік. Фахівці припускають, що це рідкісний тип родинного поховання, яке на території Харківської області археологи знаходять дуже рідко, тому готові продовжувати роботи, якщо буде фінансування.

Автор: Інна Можейко