«Видихаю і тисну спусковий гачок»: снайпер «Арчі» розповів, як гвардійці боронять Харківщину

29.06.2022 18:39 Область Online
Фото:  Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України Фото: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України
Про воєнні будні снайпера з позивним «Арчі» в Харківській області розповіли в Східному оперативно-територіальному об’єднанні Національної гвардії України.

«Арчі» – снайпер. Якби не вказівка старшого офіцера, то його «секрет» годі було знайти в цих хащах. Бойові задачі виконує зі снайперською гвинтівкою Драгунова.

– Ми вирили цю позицію з моїм побратимом гранатометником та замаскували, так, щоб її не було видно з дороги. Контролюємо два напрямки, де може йти ворог. Я при цьому знаходжусь з тилу своїх людей, бачу далеко, стріляю влучно, принаймні ніхто раніше не скаржився, мабуть, не встиг трохи, – жартує «Арчі». 

Він – душа компанії, прослужив у Національній гвардії України вісім років. Запевняє, що до повномасштабного вторгнення психологічно був готовий, але дуже переймається долею своєї родини, яка тільки нещодавно евакуювалися. 

– Коли згадуєш те, що було 24 лютого, втома проходить сама собою: згадую, як мені дзвонила моя дружина, яка дуже злякалась за дитину. Тому лишається тільки чітка робота: бачити ситуацію та, за слушної нагоди, працювати по цілі, – пояснює снайпер.

На початку битви за Харків він потрапив на Чугуївський напрямок. Там довелося потрапити під артилерійські обстріли та авіаудари, а також побачити епізод панічної втечі ворога, його покинуту бронетехніку разом з боєкомплектом. 

Спеціалізація «Арчі» вимагає від нього зосередженості та олімпійського спокою. Каже, що ці риси характеру не є вродженими, їх потрібно тренувати. 

– Ми проходимо чітке тренування по цілях. Нас навчають, як треба дихати, що треба робити, і психологічно готують до цього. У нас навіть є така вправа: під биття серця тиснеш на спусковий гачок. Якщо Ви колись бачили приціл, то видно, як ходить стрілочка вниз-верх під биття серця, – ділиться гвардієць. – Я був кулеметником, але захотілось спробувати щось більш точне, більш специфічне. І коли командир запропонував стати снайпером, то я погодився. Може, гвинтівка й легше, але ти займаєш позицію і в тебе є один постріл, який може вирішити багато чого, то ніби ти розумієш, що максимально треба викластись у цей постріл. 

Його вид озброєння чутливий до забруднення, вимагає специфічного догляду. 

 – Ставишся до неї [гвинтівки] як до свого бойового товариша, навіть інколи буває так, що просиш, розмовляєш: «Не сьогодні! Не клинь!» Мастило спеціально купляєш та різні приладдя для того, щоб вона працювала, як має бути,  – говорить снайпер.

Серед своїх переваг «Арчі» називає бойовий досвід у районі проведення операції Об'єднаних сил та дуже добрі знання місцевості, адже він народився та виріс у Харкові.

– Знаю дороги та місцевість! Це дуже добре працює проти тих «п...рів» [російських окупаційних військ]. Особливо, коли вони плутаються: «Куди нам їхати? Що? Де? Коли?» Їм тут буде дуже важко, бо ми психологічно вище, адже ми захищаємо святе – свою країну, а вони йдуть ради холодильників, будок та тому, що їх женуть батогами, – пояснює снайпер.

Раніше ми писали про те, як боєць Нацгвардії розповів, що чекає на окупантів на Харківщині

,

Автор: Інна Можейко