Як громади Харківщини можуть відремонтувати дорогу, що не має власника

09.01.2020 16:30 Область Online
Фото: ckp.in.ua Фото: ckp.in.ua
Вирішити цю проблему можливо при застосуванні певного алгоритму.

Одна із найболючіших проблем для всієї України, особливо у сільській місцевості — стан доріг, що не відповідають ані нормам використання автотранспорту, ані елементарним вимогам безпеки руху. Хоча навіть за наявності у місцевому бюджеті ресурсів, достатніх, щоб відремонтувати проблемні ділянки на шляху сполучення, громада не може це зробити через відсутність власника дороги. Утім питання має велике соціальне значення, коли йдеться про підвезення дітей до школи або доїзд «швидкої».

Втім у громадах Харківської області є можливість спрямувати кошти місцевого бюджету та бюджетів інших рівнів на ремонт або реконструкцію безхазяйної дороги. Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов пропонує алгоритм, при застосуванні якого орган місцевого самоврядування отримує можливість виділяти бюджетні кошти на ремонт автомобільної дороги, яку визнано безхазяйною.

— За основу такого алгоритму, напрацьованого в результаті проведених консультацій, взято статтю 335 Цивільного кодексу України, — розповідає очільник Харківської облради. — Орган місцевого самоврядування бере на облік нерухоме майно, а саме – автомобільну дорогу, про що робить оголошення у друкованих засобах масової інформації. Одночасно в оголошенні робиться запит до можливих балансоутримувачів, зокрема Служби автомобільних доріг, сільськогосподарських підприємств тощо. Від можливих власників надходить інформація про наявність у них на балансі цієї дороги. За відсутності інформації про балансоутримувача запит подається тричі протягом року.

Як зазначає Сергій Чернов, після завершення одного року з дня взяття на облік безхазяйної автомобільної дороги вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

— Перед взяттям на облік безхазяйної автомобільної дороги орган місцевого самоврядування проводить оцінку майна. Рішення про взяття на баланс автомобільної дороги виноситься на розгляд сесії органу місцевого самоврядування — місцевої ради, — пояснює голова облради. — Після взяття автомобільної дороги на баланс стає можливим виділення коштів місцевого бюджету та бюджетів інших рівнів на ремонт або реконструкцію об’єкта.

Читайте також: Скільки чиновників скоротять в райдержадміністраціях на Харківщині

Автор: Савелій Мякушко