Яке місце в рейтингу спроможності займають об’єднані громади Харківщини

24.02.2020 15:47 Область Online
Фото: СпецКор Фото: СпецКор
У Харківській області до рейтингу потрапило 17 ОТГ.

Експерти оцінили фінансові показники бюджетів 806 ОТГ, передає портал Децентралізація. В аналізі бюджетів ОТГ за 2019 рік фахівці врахували вісім показників.  Це — доходи та видатки загального фонду, видатки на утримання апарату управління,  а також капітальні видатки у розрахунку на одного мешканця;  рівень дотаційності бюджетів, співвідношення видатків на утримання апарату управління з фінансовими ресурсами ОТГ та питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету, а також питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків.

Як і раніше, 806 ОТГ згрупували за критерієм чисельності населення. Так, до першої групи, де населення налічує понад 15 тисяч жителів, усього потрапило 95 ОТГ, зокрема чотири — з Харківщини. Це Нововодолазька, яка в загальному рейтингу зайняла 7 місце, Пісочинська (12 місце), Золочівська (20 місце) та Мереф’янська (52 місце ) ОТГ.

 У другій групі з населенням від 10 до 15 тисяч осіб опинилося 128 ОТГ. Серед громад Харківщини — це Роганська, яка займає 21 місце в загальному рейтингу. На 24-му місці опинилася Малоданилівська ОТГ, на 31-му — Зачепилівська, на 41-му — Чкаловська.

До третьої групи з населенням від 5 до 10 тисяч осіб потрапило 268 ОТГ. Зокрема на Харківщині —  це Наталинська ОТГ, яка у загальнонаціональному рейтингу посідає 1 місце.

На 9 сходинці знаходиться Старовірівська ОТГ, на 42-й — Малинівська, на 44-й — Коломацька. Старосалтівська ОТГ опинилася на 104-му місці, Великобурлуцька — на 110-му,  Оскільська — на 117-му, Циркунівська ОТГ — на 193-му місці.

Серед 27 міст обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання, до списку потрапила Лозівська ОТГ, яка опинилася на 9-му місці в рейтингу.

Читайте також: Поліцейські громад Харківщини отримали автівки та техніку


Матеріали підготовили експерти Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International за підсумками виконання місцевих бюджетів 806 ОТГ за 2019 рік, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua.

Автор: Олена Загребельна