Замість сільського голови — муніципальний, замість району — округ

13.11.2019 12:50 Область Online
Фото: прес-центр облради Фото: прес-центр облради
На Харківщині розглянули нові назви в адміністративно-територіальному устрої.

Про це 12 листопада говорили на засіданні круглого столу «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: проблеми та перспективи» представники обласної ради, науковці та практики у сфері державного будівництва, депутати й керівники місцевих рад сіл, селищ, міст, районів Харківщини.

Зокрема на засіданні йшлося про те, що досі тривають обговорення з приводу моделювання адміністративно-територіального устрою. Серед варіантів територіального устрою Харківщини  об’єднання районів у чотири, шість або сім повітів.

— Сьогодні в Києві багато експертів не бачать необхідності існування районного рівня влади. На моє переконання, є цілий перелік повноважень, які на нинішньому етапі не можуть бути вирішені на базовому рівні і водночас не можуть автоматично бути передані на регіональний рівень, — заявив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

На думку президента Асоціації, потрібно забезпечити з правової точки зору всі етапи реформи місцевого самоврядування. Тобто необхідно правильно впроваджувати закони, які стосуються місцевого самоврядування. Це допоможе отримати результати на місцях, а не реформу, котра не працює.

За словами Сергія Чернова, 22 райони в Україні вже на 100 % поглинуті територією об’єднаних територіальних громад. У них спостерігається висока конкуренція серед розподілу повноважень між органами влади.

Також Микола Тітов зазначив, що виникла необхідність запровадити нову термінологію. А саме, розглянути назви для одиниць трирівневої системи адміністративно-територіального устрою: базового  громада, проміжного  район, регіонального  область.

 Муніципалітет для базового рівня  найбільш поширений термін у країнах Європи та світу. Впровадження цієї назви для існуючих зараз громад легалізує вже існуючі терміни, такі як «муніципальне право». Забезпечить запровадження замість термінів «сільський», «селищний», «міський голова» одного об’єднуючого «муніципальний голова» та інших похідних. Наприклад, «муніципальна рада», «муніципальне майно» тощо. Крім того, всі ОТГ мають однаковий обсяг повноважень, а тому не можуть поділятися (на відміну від статусу населених пунктів) на сільські, селищні та міські,  зазначає Микола Тітов.

Перший віце-президент  виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області звернувся до тлумачення слова «громада»  це група людей зі спільними інтересами. Він зауважує, що це поняття не може застосовуватися для назви адміністративно-територіальної одиниці, в яку входять частини території з населеними пунктами, інфраструктурою тощо.

Читайте також: Ситуація з місцевим самоврядуванням на Сході протирічить законодавству – Сергій Чернов

Обговорювали зміну назви «район» на «округ». Оскільки до нової адміністративної одиниці входитимуть декілька районів, які ліквідуються, то рекомендують ввести назву «округ».

За словами Миколи Тітова, для регіонального рівня краще залишити поняття «область». Серед запропонованих варіантів звучав термін «регіон», але він становить тавтологію «регіон  адмінтеродиниця регіонального рівня».

— Застосування терміна «регіон» не є обґрунтованим, оскільки ні відповідні Концепції, ні законопроекти не передбачають змін у адміністративно-територіальному устрої держави на рівні областей. Крім того, зміна назви адміністративно-територіальної одиниці регіонального рівня спричинить витратний, несвоєчасний та неактуальний процес виправлення реєстраційних документів, печаток, штампів, поштових адрес тощо,  говорить Микола Тітов.

За необхідності зміни чинної назви «область» пропонують застосовувати термін «край», який є поширенішим серед населення та частіше вживається у ЗМІ.

Читайте також: Сім повітів: в області розробили новий план укрупнення районів - КАРТА

Автор: Тетяна Василець