Житло для переселенців і безкоштовний автобус: які сервіси працюють в Олексіївській громаді

07.04.2021 08:50 Область Online
За рік Олексіївська громада придбала одну квартиру та два будинки для сімей-переселенців, а також запустила безкоштовний автобус для всіх жителів громади. Які соціальні сервіси з’явилися на території громади після об’єднання – у матеріалі «Слобідського краю».

Житло для багатодітних родин

Уже місяць родина Никішиних проживає у власній трикімнатній квартирі в Олексіївці. Сюди багатодітна сім’я з Донеччини переїхала наприкінці грудня 2014-го. Раніше 36-річна Марина разом із коханим Володимиром мешкали в Дебальцевому. Проте через війну мали шукати інше, спокійніше для життя, місце, адже виховували чотирьох дітей. Так сім’я вирішила тимчасово переїхати до родичів чоловіка в Олексіївку.

– Сестра Володимира на той час придбала будинок в Олексіївці. Вона планувала тут лишатися. А от ми думали, що повернемося
в рідне місто, – зазначила Марина.

Опинившись без житла на новому місці, єдиним виходом для родини було все починати заново. Поживши певний час у сестри чоловіка, сім’я вирішила винаймати житло в Первомайському, а потім переїхала до Олексіївки, де місцеві жителі дали у користування будинок. Щоправда, у будівлі не було води та газу. Там родина мешкала останні п’ять років.

За цей час Марина народила п’яту дитину – сина Гліба. Квартирне питання вирішити самотужки родина не могла. Ситуація змінилася минулого року, коли Олексіївська громада вирішила брати участь у Державній програмі щодо забезпечення внутрішньо переміщених осіб тимчасовим житлом.

У рамках цієї програми 70 % фінансування покриває держава, а громада має співфінансувати 30 % коштів. Придбане житло
стає комунальною власністю громади, а сім’ї, які потребують помешкання, можуть на безоплатній основі користуватися ним.

Серед шести сімей-переселенців, які перебували на обліку для отримання тимчасового житла в громаді, була й сім’я Никішиних.
За рішенням місцевої комісії, вже на початку січня цього року очільник Олексіївської громади Анатолій Страхов вручив родині ключі від трикімнатної квартири.

– Ми отримали трикімнатну квартиру в центрі села. Поряд – дитсадок, школа. Старша донька Настя вже навчається в Харкові, найменшому Глібу – півтора року, а от Аня, Павлик та Юля – школярі. Тому дуже зручно. Ми оснастили деякою технікою та
меблями і переїхали у березні. Дуже вдячні за таку можливість. Раніше ми навіть не знали, що можемо отримати житло, – розповіла Марина.

Читайте також: У громаді на Харківщині посилили карантинні обмеження

Ще дві сім’ї на обліку

Окрім квартири для родини Никішиних, громада придбала ще два будинки для переселенців у селищі Слобідське. На купівлю
житла загалом спрямували 424 530 гривень, з них 297 171 гривня – це державні кошти, 127 359 гривень – гроші громади.

Як розповіла заступниця голови Олексіївської сільської ради з питань діяльності виконавчих органів Світлана Рогатньова,
за умовами програми, житло є повністю придатним для життя – із санвузлом, ванною кімнатою та гарячою водою.

Відбір серед сімей, які перебувають на квартирному обліку, проводить комісія сільської ради. Під час відбору вона враховувала
низку факторів. Зокрема, кількість дітей, склад родини тощо.

– Минулого року за рішенням комісії було вирішено придбати житло для трьох сімей. Усі вони багатодітні, – додала заступниця
сільського голови.

Зокрема, 17 лютого ключі від будинку в селищі Слобідське отримала 23-річна Ірина. Ця молода дівчина є опікункою своїх
братика і сестрички. Родина переїхала до Олексіївки з Донецької області.

А вже через місяць, 19 березня, громада вручила ордер на будинок родині Романовських. Цього разу житлом забезпечили багатодітну маму, яка виховує п’ятьох дітей.

За словами Світлани Рогатньової, на сьогодні ще дві родини в громаді перебувають на квартирному обліку.

– Серед них – одна самотня жінка-пенсіонерка, інша родина – самотній тато, який виховує трьох дітей. Тому цього року ми
знову подавали заявку на участь у програмі. Результати будуть не раніше серпня, – повідомила заступниця Олексіївського сільського голови.

Безкоштовний автобус і виплати малюкам

Участь у програмі, покликаній допомогти родинам-переселенцям з квартирним питанням, – не єдина соціальна ініціатива в
Олексіївській громаді. Так, після об’єднання у 2019 році сільська рада розробила широку соціальну програму, що передбачає
низку виплат та заохочень для людей різного віку. Приміром, лише минулого року на соціальну підтримку мешканців громади з бюджету спрямували більше 500 тисяч гривень.

Серед них – одноразова виплата грошової допомоги жителям, які звертаються до сільради, а також виплати на лікування,
реабілітацію, кошти для людей, які опинилися у важкому матеріальному становищі. Є допомога від сільради, пов’язана з похованням осіб, які не досягли пенсійного віку.

– Окрім цього, вітаємо всіх ювілярів, які старші 90 років. А от до Дня людей похилого віку забезпечуємо жителів вікової категорії 60+ продуктовими наборами, – зазначила Світлана Рогатньова.

Також сільська рада почала страхувати від нещасних випадків дітей віком від 1 до 17 років, які проживають у громаді. Це щорічне страхування, що теж здійснюється за рахунок громади.

– Також у кожному старостинському окрузі є виплати сім’ям за першого новонародженого в новому році. У 2021-му поки вітали одного хлопчика, – додала Світлана Рогатньова. – Загалом майже кожний місяць у нас проходять заходи, які передбачають, окрім
поточних виплат, додаткові.

Читайте також: Які громади Харківщини перемогли у цьогорічному конкурсі «Разом в майбутнє»

Приміром, у лютому вітали афганців, у травні на День матері будемо вітати багатодітних мам, які виховують п’ятеро і більше діточок, та мам-героїнь.

З кінця 2020 року на території громади запустили «соціальний автобус», який є безкоштовним для місцевих жителів. Це додатковий рейс, що курсує один раз на тиждень та сполучає кожний населений пункт громади з Первомайським.

Також на території громади працює соціальний перукар, що за графіком їздить у кожне село та надає свої послуги безкоштовно.

Автор: Марина Проценко