Звільнили село за три години: як воюють гвардійці на півночі від Харкова

10.08.2022 11:40 Область Online
На півночі від Харкова зараз триває позиційна війна, але говорити, що лінія фронту стабілізувалася, зарано. Деякі населені пункти в цій частині Харківської області переходять з рук у руки.

Частина населених пунктів на північ від Харкова знаходиться під контролем наших військ — і вони намагаються закріпитися (власне, саме тому ми поки що не називаємо їх з міркувань безпеки). Гвардієць Дмитро розповів про ситуацію на тому напрямку, де він воює. 

Сам він з Донеччини; нині  — командир БТР. В одній з харківських бригад проходив строкову службу, а потім і контрактну. З початком повномасштабного вторгнення повернувся у свою частину з-за кордону, аби зі зброєю в руках захищати свою державу. Після тривалих боїв за Харків опинився на півночі регіону.

гвардієць Дмитро воює на півночі від Харкова

— Тут опинилися, коли відігнали від Харкова російські війська. На цьому напрямку нещодавно в нас забрали один населений пункт, але через три дні нашим командуванням було прийнято рішення його повернути. Він знаходиться на стратегічно важливому місці — не зручному для нас, але зручному для російських окупантів. Буквально за три-чотири години була проведена операція, населений пункт був звільнений, — розповідає Дмитро. Він вважає, що їм дуже пощастило, адже удалося потайно підготувати удар та на повну використати ефект раптовості. 

— Ми, можна сказати, увірвалися туди на лютому фанатизмі! Російські війська почали відходити та прориватися в інший бік. Вони думали, що ми стягнули сюди всі резерви! Проте ми не стягували війська. Це був наш невеличкий підрозділ з десантом, — говорить гвардієць. 

Ворог намагався компенсувати втрату загарбаної території в іншому місці, але знов неочікувано для себе спіймав облизня.

— У той день було відбито населений пункт, який вони забрали. А потім ще відбита спроба атаки на ще один населений пункт. Вони розраховували, що ми знялися звідти, бо їм здалося, що нас дуже багато приїхало, — пояснює Дмитро.

Дмитро розповів про звільнення населенних пунктів Харківської області

Дмитро розповів, що його підрозділ робить усе можливе, аби закріпитися. По них постійно працюють ворожі кочівні міномети, гаубиці та РСЗВ. Ворожі безпілотники роблять по шість-сім заходів на добу, аби їх вистежити. Та Дмитро впевнений, що, якщо грамотно організувати оборону, ці ризики можна значно мінімізувати, зокрема завдяки добре поставленій системі оповіщення.

Раніше ми писали також, як молодий професор став на захист України 

Автор: Інна Можейко