На всi 200: як харківські школярі брали рекорди ЗНО

05.08.2017 12:30 Новини
Фото надані героєм публікації, соцмереж Фото надані героєм публікації, соцмереж
Отримати максимальний бал на зовнішньому незалежному оцінюванні – справа не проста. Для цього не тільки потрібно мати чималий багаж знань, а ще і впевненим у собі бути.

 Про свої секрети успіху «СК» розповіли цьогорічні рекордсмени ЗНО – випускники шкіл Харківської області.

Харківщина – у лідерах

Усього по Україні рекордсменів із ЗНО, які отримали за той чи інший предмет максимальні 200 балів, цього року – 297. При цьому одразу по дві максимальні оцінки отримали п’ятеро абітурієнтів  з Львівської області та по одному випускнику – в Закарпатській, Одеській, Чернігівській областях та місті Києві.

На Харківщині максимальних 200-бальних оцінок – вісімнадцять. З них – шістнадцять отримали учні харківських шкіл та двоє – з районів Харківської області. Так, зі Зміївського району успішно здала ЗНО випускниця Слобожанської гімназії № 2, у Красноградському – випускник гімназії «Гранд».

Важливо, що єдиним 200-бальним результатом з французької мови в Україні є результат учениці школи № 109 Шевченківського району м. Харкова.
По інших регіонах теж є рекордсмени. Наприклад, у сусідній Полтавській області 200-бальників – дев’ятеро. При цьому троє з них – учні ліцею № 4 м. Кременчук.

У ще одних сусідів – на Сумщині – сім відмінників ЗНО, з яких троє –  випускники Олександрівської гімназії м. Суми. Серед областей України найбільшу кількість 200-бальних результатів зафіксували в Києві (79). Далі йдуть Львівська область – 47, Харківська та Запорізька – по 18.

З ван Гогом у біологію

Однією з лідерів цьогорічного ЗНО стала Анастасія Засєкіна із смт Слобожанське Зміївського району. Попри те, що дівчина навчалася у  художній школі та добре малює, максимальний бал із ЗНО їй вдалося набрати з біології. Учителі кажуть, що не сумнівалися в успіхах Анастасії.

– Коли Анастасія вийшла з кабінету, де проходило ЗНО,  вона відразу сказала:  «В мене буде 200 балів!» –  згадує директорка Слобожанської гімназії № 2 Людмила Гутаріна. – За її словами, завдання були не важкі, хоча багато хто з однокласників казав навпаки, що було багато питань, які вони не знали.

Та такий результат Анастасії, за словами директорки, добре обумовлений, адже дівчина неодноразово брала участь у районних і обласних олімпіадах з біології, історії та географії. Окрім цього, участь підтверджувалася успіхом. Учениця багато разів ставала призеркою районних олімпіад, а також за її плечима – сім перемог на обласному рівні.

– Наполеглива  та артистична, вона  завжди йде до своєї мети. Із першого класу навчалася на «відмінно», із золотою медаллю закінчила нашу школу. Ми пишаємося своєю випускницею, – додала директорка.

Сьогодні, коли екзамени та ЗНО залишилися позаду, Анастасія готується до вступу. Для себе дівчина виважено обрала медицину.
– Обрати медицину мене підштовхнули батьки. Хоча медиків у нашій сім’ї немає, тому я буду перша, – розповіла Настя. – Мама працює інженером, а батько –  механіком. Брат теж має технічну професію.

Проте, за словами дівчини, біологія їй подобається ще з дитинства. Любов до цього предмета прищепила вчителька Надія Курочка, яка викладала цей курс на початку.
– Взагалі біологія, на мою думку, найцікавіша наука з усіх. Кожного разу тут можна пізнавати багато нового, а це, у свою чергу, дає поштовх до того, щоб пізнавати її все більше й більше, – розповіла випускниця. – Але багато чого, звичайно, залежить від вчителя: як він подасть предмет, як налагодить спілкування та яку створить атмосферу в класі.

Після зацікавлення слідували й перші досягнення в науці. Так, у восьмому класі Анастасія посіла третє місце в районній олімпіаді та почала детальніше вивчати предмет.
Тож зараз дівчина подала документи до кількох медичних вузів, але мріє опинитися серед студентів Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Із професією випускниця ще не визначилася, хоча їй дуже цікава паразитологія. Такий вибір пояснює зацікавленістю та тим, що сьогодні на цю професію є попит.

Також Настя займається живописом: малює портрети, пейзажі та навіть змалювала всі картини улюбленого художника Вінсента Віллема ван Гога.

Із династії медалістів

Ще одним 200-бальним рекордсменом став Денис Тесленко з Краснограда. Цей юнак відповів правильно на всі завдання з фізики. Взагалі Денис є відмінником з першого класу, золотим медалістом Красноградської гімназії «Гранд» і гордістю району.  До речі, саме про нього ми писали в одному з номерів, присвяченому обдарованим дітям Харківської області.

– Із малечку Денис мені запам’ятався допитливою дитиною з великими очима, – розповіла директорка Красноградської гімназії «Гранд» Лариса Пугачова. – Коли він почав рости, разом з ним формувалася його думка, яку він рідко змінював.

До речі, директорка розповіла, що хлопчик належить до династії медалістів – його тато й мати, бабуся й дідусь свого часу отримали золоті медалі. Саме дідусь допомагав хлопцеві у підготовці до олімпіад.

 

Тож за роки навчання у школі в Дениса накопичився чималий досвід в інтелектуальних учнівських змаганнях: він неодноразово перемагав та займав призові місця у всеукраїнських, обласних та районних учнівських олімпіадах і турнірах з економіки, хімії, математики, географії, фізики, біології та англійської мови.  Крім того, хлопець з 10-річного віку займається у танцювальному колективі «Конфеті» та є багаторазовим переможцем Всеукраїнського конкурсу «Гран-прі Слобожанщини», конкурсів  «Полтавський вальс – 2015»  і «Кубок Харківського регіону».

 – Він не залишив жодної незакінченої задачі, навіть коли втомлювався, – додала Лариса Пугачова. – Пам’ятаю, колись ми не встигли розв’язати на уроці задачу з фізики та перенесли це завдання на наступне заняття. Але Денис після кількох уроків підійшов до мене і сказав: «Дивіться, Ларисо Олександрівно, я її все ж  таки розв’язав». Це впевнена  дитина і знає, що хоче у житті.

Тож зараз хлопець чітко вирішив пов’язати своє життя зі сферою ІТ-технологій. Обрав Денис і виш, куди вступатиме, – Харківський університет радіоелектроніки.
– Всі заявки пов’язані з комп’ютерними технологіями. Тож у майбутньому хочу бути програмістом, як мій тато, –  розповів Денис Тесленко.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта