Розцінки харківських вишів на контракт: найдорожче вивчитися на юриста і стоматолога

06.05.2015 08:40 Суспільство
obozrevatel.com obozrevatel.com
Яким буде цьогоріч державне замовлення для вишів, за словами директора Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолія Бабічева, стане відомо в червні.

До речі, замовлення буде розподілено до початку вступної кампанії. Раніше 80 % держзамовлення ділили до початку кампанії і 20 % – після. Зміни, вважають в Міністерстві освіти і науки, дозволять абітурієнтам робити вибір більш продумано та аргументовано, оскільки точна кількість місць державного замовлення буде відома заздалегідь.

Але в будь-якому разі бюджетних місць усім не вистачить. На Харківщині в цьому році вступатимуть до університетів понад 18 тисяч випускників (саме стільки пройшли тестування з української мови, яке є обов’язковим для вступу в будь-який виш). До них приєднаються абітурієнти з інших регіонів. Тож вчитися задарма пощастить тільки тим, хто набере найбільше балів. Іншим доведеться діставати гаманці.

Вже визначилися з цінами наступного навчального року в медичному університеті. Їх підвищили, але не суттєво. Наприклад, якщо зараз навчатися за спеціальністю «лікувальна справа» коштує 16 620 грн, то в наступному році буде 16 800 грн. «Стоматологія» подорожчала на 60 грн і коштує 20 100 грн. Саме це найдорожча спеціальність медуніверситету. Дешевше за все навчатися лабораторній діагностиці – 8700 грн.



Чи не найбільше доведеться викласти за навчання в найкращому за рейтингами та найпопулярнішому серед абітурієнтів ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Тут ціни також уже підвищили, і студентів втратити не побоялись. Контракт подорожчав на 25 %: відповідно до інфляції, пояснюють в приймальній комісії. Отже, навчання в магістратурі коштує тут від 13 до 24,6 тис. грн. Найдешевші факультети – екологічний (близько 13 000 грн), механіко-математичний, фізико-технічний (по 14 000 грн), історичний (15 000 грн). Вивчення комп’ютерних наук, соціології та політології, економічної теорії, менеджменту та маркетингу коштуватиме вам близько 20 000 грн. Найдорожчі в ХНУ юридичний факультет і факультети іноземних мов та міжнародних відносин – тут контракт оцінюють у 24 600 грн на рік.

Тетяна Огородня, матеріал з газети "Слобідський край" № 51-52 від 30.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта