Тести ЗНОву. Прохідний бал скасовують, що натомість

06.11.2014 15:19 Суспільство
biznesoblast.com biznesoblast.com
У 2015 році зовнішнє незалежне оцінювання пройде по-новому.

Цієї осені після тривалих дискусій і ретельного аналізу минулорічних іспитів було прийнято п’ять рішучих нововведень у процедуру ЗНО.

Про новинки майбутнього загальнодержавного випробування для випускників стало відомо 20 жовтня на засіданні Правління Громадської ради при Міністерстві освіти України. На ньому Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) запропонував впровадити новий підхід визначення результатів ЗНО.

– У 2006 році, коли ЗНО було востаннє проведено як експеримент, було прийнято рішення: для того, щоб відсікти тих абітурієнтів, які мають погані знання, поставити умовний бар’єр у 124 бали. Це рішення було суб’єктивним. Це нічим не обґрунтована величина. Кожний рік 124 бали – це зовсім різні оцінки, тому що кожного року різна кількість учасників ЗНО, – сказав на засіданні директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Для того, щоб зробити ЗНО об’єктивним, освітяни вирішили запровадити (до речі, як і в більшості країн, де практикується незалежне оцінювання) показники «склав» і «не склав». Усі, хто не склав ЗНО, не отримають відповідний сертифікат і не зможуть стати студентами. Для всіх інших їх результати визначатимуться від 100 до 200 балів, і вони зможуть поборотися за право отримати студентський квиток.

За словами Ігоря Лікарчука, цей результат визначатиметься групою експертів. До неї входитимуть викладачі вищої школи, учителі шкіл, методисти, представники наукового співтовариства та громадськості. Експертним методом вони визначать можливість відповіді на кожне завдання тесту мінімально підготовленого абітурієнта. Усі думки експертів сумуються, і шляхом нескладної математичної формули виводиться середній тестовий бал, який може набрати мінімально підготовлений абітурієнт, якщо він успішно відповість на всі завдання тесту.

Університет же на власний розсуд вирішуватиме, чи потрібно йому встановлювати якийсь поріг балів, чи ні. Якщо раніше сертифікат із сумою балів у 124  ніким не розглядався, тепер цілком можливо прийти зі 102 балами і взяти участь у конкурсі. Та це лише в тому разі, якщо для вишу подібні бали будуть прийнятними.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта