Відмінна десяточка: школи Харківщини, які не бояться ні іспитів, ні ЗНО

01.10.2017 09:15 Новини
Фото з соцмереж, надані адміністрацією шкіл Фото з соцмереж, надані адміністрацією шкіл
Серед перших десяти навчальних закладів Харківщини, які очолили рейтинг загальноосвітніх шкіл області за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, є не тільки великі потужні ліцеї, а й маленькі сільські школи.

Вони закріпилися в списку завдяки і знанням учнів, і наполегливій праці їхніх вчителів. Тому напередодні великого освітянського свята зіркова десятка поділилася із «СК» своїми особливостями, секретами, маленькими та великими перемогами.

Не кількістю, а якістю

На початку вересня інформаційним освітнім ресурсом Освіта.ua було складено рейтинг загальноосвітніх шкіл Харківської області, що посіли найвищі місця у рейтингу шкіл України за підсумками ЗНО 2017 року. Лідерство серед шкіл отримала Чугуївська загальноосвітня школа I–III ступенів № 2, але детальніше про цю школу дізнатися нам не вдалося.

Слідом за міським навчальним закладом слідує невеличка сільська школа у Шевченківському районі – Гетьманівська ЗОШ I–III ст. Цей заклад руйнує усі стереотипи про невеликі школи, бо незважаючи на те, що у цьому році з її стін випустилося всього чотири учні, двоє з них отримали золоту медаль.
– Наші відмінники – Роман Калашник та Станіслав Бондар, які дійсно стали гордістю нашої школи, – розповідають педагоги. – Поряд з навчанням діти серйозно займалися спортом, брали участь у районних, обласних  змаганнях з волейболу, завжди любили поганяти у футбол, грали в шахи. Станіслав щорічно посідав призові місця на шкільних та районних предметних олімпіадах з математики, економіки, історії.  

Ніхто краще за Романа не писав твори на уроках української мови та літератури, він не раз був переможцем районного етапу конкурсу учнівської творчості ім. Т. Г. Шевченка, ставав переможцем районного етапу учнівських олімпіад з української мови та літератури, англійської мови, історії, біології, захищав честь району і на обласному етапі.                              

У свою чергу вчителі рік у рік готують учнів до ЗНО. І як результат – діти підтверджують підготовку високими досягненнями. Віддано у Гетьманівській школі працює вчитель української мови та літератури Людмила Герасименко, яка передає учням не тільки знання предмету, а й фанатичну любов до рідної мови та української культури. Своїми секретами, як запам’ятати історичні події, ділиться на уроках і вчитель історії Тетяна Антонцева, а опановувати нелегкі математичні науки та логічно мислити школярам допомагає Олександр Бовдуй.

Результат, підтверджений Кембриджем

А от у Лозівській гімназії все роблять натхненно, кажуть місцеві педагоги. Так, у цьому закладі для кожного учня створено сприятливі умови для розвитку й творчості.
– Саме тому гімназія посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі-рейтингу загальноосвітніх навчальних закладів «Школа – джерело талантів» і отримала «Золотий сертифікат», який підтверджує наявність сприятливих умов для розвитку обдарованих дітей та високий рівень стану методико-програмової бази, – розповіла вчитель української мови та літератури Лозівської гімназії  Тетяна Малимон.

Цьому сприяє робота як педагогічного колективу, так і директорки закладу Алли Середи, яка є не тільки керівником-новатором, а й відмінником освіти України.
Сьогодні у гімназії навчається 286 учнів, а із 22 випускників минулого навчального року – п’ять отримали медалі. Вони підтвердили свій відмінний результат, успішно склавши ЗНО з української мови, англійської та історії. Це – Денис Ганжа, Анна Яременко, Анастасія Орел, Тетяна Махоніна, Софія Гетьман, які склали предмети на 190 і вище балів. У результаті – Лозівська гімназія посіла почесне ІІІ місце у загальному рейтингові загальноосвітніх навчальних закладів області.

– Гордістю нашої гімназії є випускник 2017 року Ганжа Денис, – додала вчителька. – Його надзвичайна захопленість англійською мовою з першого класу та праця стали запорукою перемоги на ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з англійської мови в Харківській області.
Крім того, високий рівень володіння мовою Денис підтвердив сертифікатом університету Кембридж, склавши спеціальний екзамен (за загальноєвропейською шкалою рівень С1 – це рівень професіоналів, яким володіють учителі).  

А допомагають учням досягати навчальних вершин вчителі, зокрема, Алла Захарченко, яка викладає англійську та має свій унікальний погляд на проведення уроків, використовуючи інтерактивну дошку та ноутбук. Тому її учні опановують англійську на вищому рівні, та навіть їдуть навчатися за межі країни. Так, Єгор Митрофанов, Оксана Грабар та Ярослав Малимон стали фіналістами Міжнародної програми обміну студентів FLEX і рік навчалися в США.

Перша – завжди найперша

В Ізюмській гімназії № 1 навчається 427 учнів, серед них  шестеро стипендіатів міського голови. А четверте місце в рейтингу навчальних закладів області свідчить, що всі учні успішно склали ЗНО з української мови, математики й історії та підтвердили високу якість своїх знань: від 160 до 200 балів склали ЗНО. На цьогорічному випускному із 28 одинадцятикласників чотирьох нагородили медалями.

– Наші випускники – гордість закладу, своїми успіхами підтвердили девіз гімназії: «Перша – завжди найперша!». Серед них Ілля  Хрипунов – «Учень року – 2016», стипендіат міського голови, багаторазовий переможець олімпіад ІІ та ІІІ ступенів, кращий доповідач на багатьох турнірах, гравець ФК «Олімпік» і медаліст, – розповіла директор Ізюмської гімназії № 1 Вікторія Котенко.

Є в закладі й інша когорта тих, хто постійно перемагає на олімпіадах, турнірах і конкурсах. Це – Юлія Коноваленко, Анастасія Золотарьова, Анастасія Ткаченко та Владислав Білоус. Допомагають їм здобувати успішні результати мудрі наставники – Ольга Скрипник, Дмитро Юрчук, Наталія Симонік та Ірина Хільчевська.
– Сталість навчально-виховного процесу, високу якість знань учнів забезпечує потужний педагогічний колектив, який разом з батьківським колективом гімназії створює ділову і в той же час доброзичливу атмосферу навчання дітей в гімназії, – додала директор.

Запросили волонтера

У  Нововодолазькому НВК є інтелектуали, які будуть гордістю школи, є спортсмени, що мріють про олімпійське золото, є творчо обдаровані діти, які радують оточуючих співом, картинами, хореографією, а також є учні з активною життєвою позицією, кажуть місцеві педагоги. Загалом тут навчається 400 учнів денної школи, 37 учнів вечірньої (заочної) та 32 вихованці дитячого садка. У цьому році зі стін комплексу випустилося чотирнадцять учнів, серед яких троє закінчили школу на «відмінно».

Гарні здобутки у нововодолажців і із ЗНО. Максимальний бал з історії України – 195, української мови – 187, біології – 181, англійської мови та математики – 177. Завдяки таким результатам заклад опинився в рейтингу шкіл області на шостому місці. А справитися з обсягом знань і вдало скласти іспити учням допомагають вчителі-новатори. Одна з них – учитель англійської мови Віта Зощук.

– Саме завдяки Віті Миколаївні минулого року наш НВК приєднався до програми Generation Global, метою якої є створення умов для спілкування дітей з усього світу зі своїми однолітками, – розповіли у школі.

Того ж 2016-го вчителька долучилась до програми Європейської Комісії «еTwіnning Plus», яка дає можливість реалізації спільних проектів з іншими європейськими школами. Так, учні закладу разом з учителем в рамках проекту GoCamp виконали креативне завдання та запросили до школи іноземного волонтера для літнього мовного табору. Ще одним педагогом, який не сидить на місці, є вчитель історії Юлія Бондаренко. Вона – переможниця районного та лауреат обласного Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2016» у номінації «Історія».

Секрет такого успіху, кажуть педагоги, полягає у власному підході кожного вчителя до своєї справи. Приміром, Юлія Бондаренко полюбляє використовувати асоціації, іноді складає своєрідні казки, аби допомогти дітям запам’ятати навчальний матеріал. А от учитель української мови та літератури Ірина Абрамович вважає, що не існує єдиної формули для мотивації учнів.

– На неї впливають багато чинників. Одним з істотних мотиваційних факторів є визнання успіхів учнів, – говорить вчителька. – Якщо учень відчуває, що витрачені ним на навчання зусилля не залишилися непоміченими і були оцінені належним чином, то він і надалі працюватиме, докладаючи більше зусиль.

І від вчителів, і від батьків

А от  у Дублянській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів, яка розташована у Краснокутському районі, як і в деяких попередніх закладах, теж навчається небагато учнів. Сьогодні тут здобуває знання 81 школяр, а минулого навчального року зі стін школи вийшло лише троє випускників.

– З них медалістів немає, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Наталія Цовма. – Проте учні успішно склали ЗНО з української мови, історії та математики, підтвердили бали річного оцінювання в межах рівня навчальних досягнень та вступили до вишів. Це Дар’я Клубенко та Маргарита Лучка.

За словами заступника директора, всі вчителі школи цілеспрямовано готують учнів до ЗНО, як на уроках, так і в позаурочний час.
– Але багато що залежить не тільки від дітей і вчителів, а й батьків, – додала заступник директора. – Вони мусять налаштувати на позитив дітей та допомогти спокійно підготуватися перед ЗНО, зібрати не тільки знання, а й усі документи, аби наступного дня у гарному настрої доїхати до пункту тестування та, сконцентрувавшись, показати свої знання.



Через творчість до перемог

Сьоме місце серед шкіл посіла Сахновщинська гімназія (нині ЗОШ І–ІІІ ст. № 1). Тут навчається 400 учнів, а із сімнадцяти випускників – двоє відмінників.
– Учні успішно склали ЗНО, підтвердили бали річного оцінювання в межах навчальних досягнень, – розповіла директор закладу Зінаїда Науменко. –  Так, з української мови дванадцять учнів склали ЗНО в межах 170 – 200 балів. По історії тринадцятеро мали від 160 до 200 балів. Математику склали теж на цьому рівні.

За словами директорки, робота педагогічного колективу спрямована на розвиток творчих здібностей учнів. Щорічно учні школи – активні учасники Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів. Так, цього року учні принесли школі вісім перемог: з української мови та літератури, інформаційних технологій, хімії, біології, екології, географії та правознавства.
– Яскравою зірочкою нашої школи є учениця 10-А класу Юлія Коба, яка брала участь у ІV етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури  та посіла ІІ місце, – розповіли у школі.

«Один у полі воїн»

Підтримують творчі здібності й поривання до навчання і в Уплатнівській ЗОШ І–ІІІ ступенів Близюківського району. Навіть якщо такі поривання є тільки у одного учня. Річ у тому, що цю школу минулого навчального року закінчив лише один випускник – Денис Романченко. Позаочі вчителі називали «нашим студентом», адже навчатися хлопцю довелося індивідуально.

– Денис не побоявся навчатися за індивідуальною формою, – розповіла директор школи Алла Середа. – Хоча така форма навчання не тільки для учня, а й для нас, учителів, була новою. Але колектив швидко перебудувався і, як результат, Денис успішно склав ЗНО з української мови та літератури, історії та географії.

А допомагала йому в цьому вся уплатнівська шкільна родина, серед якої – вчителі історії – Ірина Іванова та географії – Наталя Савісько.
За словами директора, запорукою успішного складання ЗНО є творчий потенціал учителя, розумна та інтелектуально розвинена дитина та співтворчі батьки.   Адже шкільне життя – це не тільки уроки.

Так, Денис був активним учасником усіх шкільних заходів, конкурсів і предметних олімпіад. Наприклад, робота «Українська Великодня писанка» зайняла ІІІ місце в обласному конкурсі (керівник Геннадій Головаш), а серед учасників творчих робіт одинадцятикласників «Я – депутат місцевої ради» – ІІ місце.
Сьогодні в Уплатнівській школі навчається 57 учнів, підростає також гідна зміна Денису та гордість школи – Віталій Туник та Дмитро Пужайчереда.

Навчання і поза уроками

У Шевченківському ліцеї впевнені, що тільки відданий своїй справі, творчий та вільний учитель здатний виховати успішного громадянина та особистість. У ліцеї намагаються спростувати стереотипну думку про те, що обдаровані діти можуть навчатися тільки у сучасних, технічно оснащених міських школах, адже якість освіти можна підтверджувати далеко за околицями міста.

– І якщо завдання держави – забезпечувати рівний доступ до освіти всім громадянам – став сьогодні таким актуальним, то ми докладаємо всіх зусиль, щоб реалізувати його в нашому окремо взятому навчальному закладі, – додали у школі.
Шевченківський ліцей з 2002 року очолює досвідчений учитель хімії вищої категорії, учитель-методист, який упроваджує у свою роботу інноваційні методики навчання, знаходить час поділитися своїми творчими набутками з колегами на сторінках педагогічних видань Тетяна Шмігельська.

Сьогодні тут здобувають освіту 483 учні. Серед них – всебічно обдаровані діти, які не тільки навчаються на відмінно, а й захоплюються спортом, беруть участь у художній самодіяльності, чудово грають у шахи і перемагають на обласному рівні. Це Олена Вітковська, Євгенія Вознюк, Євгеній Дерев’янко, Валерія Венедіктова, Анна Ярошенко. У минулому навчальному році заклад випустив 37 одинадцятикласників, з них чотири медалісти.

– ЗНО – це той барометр, який дає змогу не лише доволі точно виміряти рівень навченості наших учнів, а й уміння і бажання педагогів зробити цей рівень якомога вищим, – кажуть педагоги.

Тому, оскільки майбутня професія – майбутнє випускників і матеріальне благополуччя їхніх родин, це спонукає шукати вчителів нові форми підготовки учнів до випробувань. Так, традиційними в ліцеї стали заняття випускників щосуботи, а ретельна підготовка дає свої плоди: дев’яте місце у загальному рейтингу шкіл області.

Навчати та управляти по-сучасному

До «золотої» десятки найкращих потрапив і Балаклійський ліцей. За словами педагогів цього закладу, їхня школа стабільно забезпечує високі показники якості освіти.

Так, минулого навчального року 88 учнів випустилися з ліцею й добре склали іспити та ЗНО. До речі, чотири відмінники підтвердили свої результати і на тестуванні. Це – Юлія Землін, Марія Івченко, Анастасія Ковалівська та Альона Шевелін.

Сьогодні тут навчається 294 учні та підростає гідна зміна випускникам. Серед них – десятикласник Максим  Кізіцький, який є гордістю ліцею. Учень постійно демонструє свої знання на районних, обласних та всеукраїнських олімпіадах з  географії, економіки, історії, математики та правознавства. А в ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України проявили себе ще два учні ліцею. Анастасія Тананикіна та Денис Діденко привезли з конкурсу до школи третє призове місце.

Разом з гордістю школи натхненно працює у ліцеї і директор Тетяна Друкальська, яка за свої освітні здобутки була відзначена дипломом «Гордість Балаклійщини – 2012». Окрім неї, майбутніх науковців тут виховують віддані справі педагоги, які ефективно поєднують традиційні й інноваційні технології навчання та виховання. Серед них – учитель географії Світлана Дерев’янко, яку за високі досягнення у сфері навчання та виховання підростаючого покоління у цьому році нагородили нагрудним знаком «Відмінник освіти», а її розробки з використання сучасних інноваційних методів навчання географії було визнано на рівні району та області.

У школі впроваджують сучасні підходи стосовно не тільки навчання, а й управління. Приміром, заступник директора з навчальної роботи Людмила Волошина вже не один рік займається вивченням освітнього маркетингу і моніторингом, за що ліцей отримав почесне звання «Лауреат конкурсу І ступеня» на Міжнародному форумі – 2016 «Інноватика в сучасній освіті», який проходив у Києві.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта