Як вижити дитині під час шкільних канікул, або Сценарій «Сам удома»

23.10.2014 11:37 Суспільство
psychologia-prosto.ru psychologia-prosto.ru
Невдовзі школярі Харківщини масово закинуть свої портфелі й на тиждень забудуть про уроки та домашні завдання.

 Канікули почнуться у багатьох школах нашої області вже цього понеділка. Конкретніше ж із датами й тривалістю канікул мають визначитися місцеві органи самоврядування, коригуючи їх у зв’язку з питаннями опалювального сезону і враховуючи свої бюджетні можливості.

Однак на пору канікул із нетерпінням чекають діти й учителі, та, мабуть, з меншим жаданням – батьки. Адже їм завдання ще те – придумати, чим і як зайняти на ці дні своє дитя. За браком часу через роботу не завжди вдається зорганізувати правильний відпочинок своєму нащадку.

Читайте також: НАВЧАЛЬНИЙ РІК 2014-2015. МІНОСВІТИ ЗАТВЕРДИЛО СТРУКТУРУ
                        РЕФОРМА ОСВІТИ ОЧАМИ ХАРКІВСЬКОГО ВИКЛАДАЧА: ШАНС ДЛЯ МОЛОДИХ

Тим батькам, у кого діти дорослі, навчаються у старших класах, простіше. Нині випускники інтенсивно студіюють книжки й готуються до предметних олімпіад, іспитів. То ж можна сподіватися, що свій законний час на відпочинок від школи відповідальний учень все рівно присвятить навчанню. Харків’янка Тетяна Хорошко не переймається, чим зайняти старшого сина Олега на канікулах. У цей період він усе рівно продовжить самостійне навчання і ходитиме на підготовчі курси до обраного вишу. Молодшенького синочка й так водитиме до садочка.

А от з дітьми молодших класів що робити батькам, якщо вони з ранку до вечора на роботі? Над цим розмірковують мами й тата.

Варіанти є. Наприклад, віддати бабусям-дідусям-сусідам на поруку. Можна відправити дитину на відпочинок до дитячих таборів і санаторіїв, які працюють цілий рік. У крайньому, ідеальному випадку – узяти відпустку на роботі й провести цей час разом із дітьми.

Сценарій «Сам удома»

Та, буває, більшості батькам через безвихідь доводиться залишати дітей вдома сам на сам.
Але під час канікул, відзначають фахівці, зростає кількість нещасних випадків саме серед дітей шкільного віку. Наприклад, щорічно на Харківщині відбуваються до 5 тис. пожеж, через які близько двох сотень людей гинуть, серед них і малолітні. І в більшості таких випадків діти гинуть через свою необачність саме на канікулах.

Надзвичайники відзначають, що в осінній період досить актуальною стає тема дитячої безпеки. Саме на період осінніх канікул припадає зниження температури у природі. Ті родини, які живуть у містах з централізованим опаленням, ще до початку опалювального сезону можуть рятуватися від холодів за допомогою електроприладів. У сільській місцевості свої особливості. У приватному секторі залишається ще великий відсоток будинків з пічним опаленням. І додаткове обладнання з обігріву, і печі приховують у собі небезпеку для дитини, яка залишилася вдома без нагляду дорослого. А ще ми всі в очікуванні обіцяних відключень електромережі. От і уявімо дитину саму вдома, у темряві. Чи не захочеться їй запалити свічку чи гасову лампу, чи просто сірника?

– Ризик завжди є. Батьки часто залишають дітей самих удома, нерідко навіть зачиняючи їх у житлах. Через такі дії ризик втратити кровинку і домівку через пожежі чи інші нещасні випадки зростає у рази. В основному подібні халепи трапляються з 8–9-річними дітьми, – розповідає помічник начальника Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області Ігор Лупандін. – Старші діти в основному усвідомлюють свою відповідальність, залишаючись вдома наодинці, а от з меншими складніше. Вони схильні повторювати дії дорослих. Якщо бачили, як ви запалюєте сірники, підпалюєте піч або свічку, не виняток, що дітлахам захочеться повторити це ще раз за вашої відсутності. Тож залиште їм краще ліхтарик, мобільний зі збереженими номерами 101 та 112.
Фахівці взагалі не радять залишати дітей самих удома. Якщо таке все ж таки трапилося, слід серйозно поговорити з ними, як слід поводитися.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 127 від 23.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта