Заклад є, учнів немає. Як на Харківщині оптимізують малі школи

14.04.2015 12:22 Суспільство
vip.volyn.ua vip.volyn.ua
Поки посадовці декларують доступну і якісну освіту, люди на місцях готуються до імовірного закриття навчальних закладів заради економії. Врахують думку громади чи ні, у проблемі розбирався кореспондент «СК».

Перше цього року рішення щодо закриття школи на Харківщині прийняли, щоправда, не в селі, а в місті. На сесії Лозівської міської ради 20 березня депутати припинили діяльність Лозівського колегіуму № 2. Ще раніше, на початку весни, рішення про закриття у районі 12 так званих малокомплектних шкіл переполохало Богодухівщину. Страху навели листи-повідомлення з районної державної адміністрації до сільських шкіл, зокрема Сазоно-Баланівської, Горьківської, Павлівської, про начебто їхню ліквідацію. Батьки учнів, учителі та й місцеві громади вийшли на протести. 

Разом із тим, освітянське керівництво в Харкові має своє бачення ситуації із закриттям шкіл. Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації Віктор Коваленко повідомив, що цього року в нашому регіоні планують оптимізувати 43 малочисельні школи і реорганізувати 16 навчальних закладів.

За його словами, витрати на навчання одного учня в повнокомплектній школі майже в 4,5 раза менші, ніж в малочисельній. Тож оптимізація сільських шкіл дозволить заощадити 15,8 млн грн на рік.

Із тим, що школи все ж таки доведеться закривати, погоджується і директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев.

– Однозначно закриватимуться школи з нульовим контингентом дітей, їх в області до п’яти. Фінансування таких закладів – це просто гроші на вітер, – каже Анатолій Бабічев.

Регіональні органи управління освіти вимушені вдаватися до таких непопулярних заходів ще й через те, що Україна стала на шлях суворої економії.

Проблема існування малокомплектної школи не нова. За останні п’ять років у Харківській області закрили 120 шкіл (минулого року – вісім). Найбільше малокомплектних навчальних закладів має Близнюківський, Лозівський, Шевченківський, Великобурлуцький, Ізюмський, Богодухівський та Сахновщинський райони. Згідно із переліком шкіл Харківської області в 2014/15 навчальному році, усього маємо малочисельних ЗНЗ – 233, у тому числі: І ступеня один, І–ІІ ступенів – 48, І–ІІІ ступенів – 184. У них навчається 13866 дітей. Загалом же в Україні діє понад 5 тис. малокомплектних шкіл, де кількість учнів часто не перевищує сорока.

– Маємо масу шкіл, які потребують закриття. Наприклад, у Борівському районі є школа, яка де-факто існує: у школи є директор, сторож, але нема головного – учнів. Чи школа у Валківському районі, яка є найменшою у нас, там усього п’ятеро учнів у декількох класах, – розповідає Анатолій Бабічев.

Фінансування таких шкіл потребує більших коштів. Освітяни говорять про те, що у середньому утримання одного учня в повноцінній великій школі обходиться в 8,5 тис. грн на рік, а в малокомплектній – від 30 до 40 тис. на рік. Районам, які мають 50 %–60 % шкіл із невеликим контингентом вимушені більше коштів направляти на підтримку «маленьких» шкіл, таким чином обділяючи більші. У сусідній Сумщині, до прикладу, деякі райони, аби «розтягнути» свій бюджет на всі навчальні заклади, економлять по-своєму: відправляють учителів у 10-денну відпустку без збереження заробітної платні. Як запевнили нас у Департаменті освіти і науки Харківської облдержадміністрації, у нас до таких заходів не вдаватимуться.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта