Складати ЗНО будуть не тільки випускники шкіл Харківщини

15.01.2017 07:41 Суспільство
112 Україна 112 Україна
Відсутність екзаменів у школах, скорочені строки тестування і можливість використати минулорічний сертифікат. Десяте ювілейне зовнішнє незалежне оцінювання знань матиме чимало особливостей.

17 тисяч юних громадян Харківської області цього року складатимуть ЗНО. З них 14 тисяч — ті, хто навчається в 11-му класі, решта завершили школу раніше.

У цьому році, відповідно до умов прийому до вищих навчальних закладів, абітурієнти зможуть подавати сертифікати не тільки цього, але і минулого, 2016-го року. Проводитимуть ЗНО на Харківщині у шести містах: Балаклія, Лозова, Красноград, Куп’янськ, Харків і Чугуїв.

- Календарні строки проведення ЗНО трішки відрізняються. Ми майже на 20 днів пізніше, ніж у минулому році, починаємо ЗНО: 23 травня починаємо і 16 червня закінчуємо. Зроблено це на прохання і пропозиції дітей і працівників загальноосвітніх шкіл. Оскільки минулорічний початок 5 травня створив певні труднощі для шкіл, - розповідає директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО) Олександр Сидоренко.

Реєстрація на основну сесію ЗНО почнеться 6 лютого і закінчиться 17 березня. Як і минулого року, вона проходитиме через школи. 

Головна новація року у тому, що вперше в історії України в школі не буде випускних екзаменів, або державної підсумкової атестації. ДПА поєднується із ЗНО. Кожен абітурієнт зможе пройти тестування з чотирьох предметів, з яких три будуть використовуватися як конкурсні при вступі до навчального закладу.

- Порядок такий: українська мова й література — предмет, який обов'язково використовується як ДПА у кожного абітурієнта.  Другий предмет — вибірково-обов’язковий: абітурієнт повинен обрати або історію або математику, залежно від того, який йому більш цікавий для ДПА. Третім можна обрати будь-який предмет із решти. При цьому, можна обирати і історію і математику, тільки навпроти одного треба зробити позначку, що він буде зараховуватися ДПА, - зазначив Олександр Сидоренко.

Серед особливостей цьогорічного ЗНО буде складання тестів з іноземних мов. Усі, крім англійської, здаватимуться в один день.

Можливість перевірити свої знання з предметів, які враховуватимуться при вступі у виш, опанувати процедуру проведення тестів та перестати її боятися випускники мають під час пробного ЗНО. Реєстрація на участь у ньому для абітурієнтів із Полтавської, Сумської та Харківської областей відкрита з 10 січня. Для цього на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти створено спеціальний розділ «Пробне ЗНО-2017». Станом на п’ятницю, 13 січня, по Харківській області зареєстровано більше 300 абітурієнтів. В середньому кожен обирає 1,7 предмета, а має можливість обрати два. Вартість пробного ЗНО з одного предмета складає 129 грн.

Міністерство освіти і науки має намір у 2018 році зробити ЗНО з іноземної мови таким же обов'язковим, як із української. Тому цього року на Харківщині проведуть апробаційне тестування з іноземної мови рівню В-1 і В-2. Під час тестування планують використовувати елементи аудіювання. Але брати участь в експерименті будуть не всі — лише вибрана група абітурієнтів.

Так само вибірково цього року перевірять знання випускників молодшої школи. А у 2018 такий моніторинг знань четверокласників стане повсюдним. 

Також, уперше ЗНО здаватимуть студенти-бакалаври при вступі на магістратуру  на спеціальність “Правознавство”. 

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта