Фаріон назвали неонацисткою та хочуть притягнути до відповідальності у Харкові

11.06.2013 14:05 Влада
http://image.tsn.ua/ http://image.tsn.ua/
Намір фракції «Свободи» вилучити з підручників термін «Велика Вітчизняна війна» викликав жваве обговорення серед громадських діячів Харківщини, які вважають, що подібні дії лише розколюють українське суспільство

5 червня депутати Верховної Ради, члени фракції «Всеукраїнське об'єднання» Свобода» Ірина Фаріон та Юрій Михальчишин зареєстрували проект постанови № 2231, яким пропонують парламенту вилучити з нормативно-правових документів та навчальної літератури термін «Велика Вітчизняна війна».

Мета подібних заяв депутата Фаріон - це поглиблення розколу українського суспільства. Так вважає Валерій Рубан, політолог, голова комітету у справах козацьких та ветеранських організацій та патріотичного виховання молоді Громадської ради при Харківській облдержадміністрації:

- Мене не здивувала пропозиція пані Фаріон вилучити з нормативно-правових документів та навчальної літератури термін "Велика Вітчизняна війна». Це відома русофобка, і по її політичній практиці ми можемо охарактеризувати її як неонацистку.
Термін «Велика Вітчизняна війна» загальновизнаний і включений в усі світові джерела. Велика Вітчизняна війна є складовою частиною Другої Світової війни. Перша її частина - війна на Заході, війна проти Польщі і проти Франції. А другий період Другої Світової війни починається з нападу на Радянський Союз. Ми заплатили за перемогу в цій війні 28 мільйонів людських життів, з них 14 мільйонів - це воїни, і ще 14 мільйонів - цивільне населення, знищене есесівських командами.

Мета подібних заяв депутата Фаріон - це поглиблення розколу українського суспільства, протиставлення Сходу і Заходу України, розпалювання національної ненависті. Такі пропозиції говорять про інтелектуальний безсиллі опозиції. Майже рік вони в Парламенті, і не надійшло жодного розсудливої, реальної пропозиції, яке могло б сприяти об'єднанню суспільства. Вони не готові до роботи в Парламенті.
Я сподіваюся на розсудливість Верховної Ради. Це ніколи не буде прийнято, бо це те ж саме, що піднести сірник до бочки з бензином.

Голова Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Хіневич переконаний, що за антизаконні заяви такого роду пора притягати до відповідальності. Анатолій Хіневич:

- Ми, члени Харківської обласної організації ветеранів України, вважаємо, що до таких заяв до не потрібно ставитися серйозно не тільки політикам, а й звичайним людям. Термін «Велика Вітчизняна війна» історично обґрунтований. У складі Другої Світової війни була Велика Вітчизняна війна радянського народу, і не політикам такого рангу обговорювати, чи відповідає він історичній правді. Для цього є вчені історики, і тільки вони можуть приймати рішення такого порядку.

За антизаконні заяви такого роду пора притягати до відповідальності - моральної, дисциплінарної, депутатської. Ми будемо звертатися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів з такою пропозицією.
Мушу зазначити, що нинішня молодь розбирається в історичній правді краще, ніж Фаріон і їй подібні. Юне покоління сьогодні прагне зрозуміти і дізнатися правду про трагедію Другої Світової війни.

Голова Громадської ради при Харківській обласній адміністрації Ірина Давидова вважає, що вилучення терміну «Велика Вітчизняна війна» – крок до забуття історичної правди.

– Я категорично проти такої пропозиції. Найпростіше вилучити і забути історичну правду. Але я вважаю, що має бути присутня правдивість і чесність. Поки живі люди, які брали участь у Великій Вітчизняній війні, такі заяви звучать як блюзнірство. Тільки вчені та політологи можуть робити заяви подібного роду. Вважаю, що подібні заяви неприпустимі.

Дмитро Сирота

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта