Як у Польщі фінансуються партії. Незабаром і в Україні

22.10.2015 11:56 Влада
У день, коли українці обиратимуть собі нових самоврядовців, у сусідній Польщі також відбуватимуться вибори – до парламенту. Їх досвід може допомогти й Україні. Зокрема, у питанні фінансування політичних партій.

Держфінансування переважно отримують партії, що провели своїх депутатів у парламент.

Голосують злотим
У Польщі практику державного фінансування політичних партій запровадили ще 2001 року. Про реалії проведення виборів розповіли польські чиновники і громадські діячі українським журналістам під час зустрічей у рамках проекту, організованому USAID, Solidarity Fund Pl і PTP CEUME.

– Як правило, державну субвенцію на здійснення статутної діяльності отримують найсильніші політичні партії. Принцип такий: якщо партія, її виборчий комітет, набрали понад 3 % під час виборів до сейму (нижня палата парламенту), вони отримують субвенцію. Коаліція політичних сил має набрати принаймні 6 % голосів виборців. Взагалі, прохідний поріг до Польського парламенту 5 % для політичних партій і 8 % для коаліцій політичних партій, – розповідає директор Відділу контролю політичних партій та виборчих кампаній Державного виборчого бюро Кршиштоф Лоренц.

Політичні сили, які подолали виборчий поріг під час виборів до сейму і сенату, отримують ще й спеціальну дотацію. Фінансування виборчих комітетів політичних партій визначається Виборчим кодексом і Законом про діяльність політичних партій. Згідно з цими документами, встановлюється можливий мінімум отримання коштів (це 54 тис. злотих для виборчих комітетів, що зареєстрували одного кандидата до сенату по одному виборчому округу) та максимум (30 млн злотих для виборчих комітетів, які зареєстрували своїх кандидатів у всіх виборчих округах і по сейму і по сенату). Але поки що жодна з польських партій не дотягнула цієї верхньої межі у 30 мільйонів.

Головний же принцип, який «відокремив мухи від котлет», тобто крупний бізнес від політики, – це фінансування передвиборчої діяльності. 

Більше про це читайте у сьогоднішньому № 126 газети "Слобідський край".

Тамара Кіч, кореспондент

Автор: Администратор сайта