Чи можуть відмовити у пенсії без атестації

19.04.2020 16:41 Корисно
фото: lexinform.com.ua фото: lexinform.com.ua
За загальним правилом, з 2020 року чоловіки та жінки мають право вийти на пенсію за віком по досягненню 60 років та 59 років і шести місяців відповідно, та за наявності 27 років страхового стажу. Для осіб, які зайняті на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, передбачено відповідні пільги, які, зокрема, полягають у зменшенні порога віку та стажу, які необхідні для виходу на пенсію.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, разом з трудовою книжкою, яка має бути з оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, у пенсійний орган для підтвердження стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці необхідно надати також і виписку з наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці.

– Атестація робочих місць за умовами праці – це оцінка факторів виробничого середовища, які впливають на працездатність і здоров’я працівників у процесі здійснення ними трудової діяльності, – додав Роман Чумак. – Обов’язок проведення атестації покладається на відповідне підприємство, де є потенційні джерела шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які можуть негативно впливати на стан здоров’я працюючих. За непроведення або несвоєчасне проведення атестації керівники підприємств несуть адміністративну відповідальність. 

Читайте також: «Коронавірусна тисяча» – кому і коли нарахують гроші

Атестація покликана врегулювати відносини між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах. Іншими словами, атестація робочого місця засвідчує наявність шкідливих і важких умов праці відповідної роботи на підприємстві, що буде слугувати підтвердженням факту наявності пільгового стажу.

Але доволі часто, за словами адвоката, потенційні пенсіонери стають заручниками таких атестацій.

– Річ у тому, що деякі підприємства невідомо з яких причин перестають проводити атестації. Нерідко це випливає вже тоді, коли підприємство ліквідовано, і як наслідок виникає безвихідна ситуація, адже провести атестацію вже нікому. Це автоматично означає, що особа втрачає можливість отримати підтвердження про проведення атестації – один з основних документів, який подається для призначення пенсії. На це обов’язково звертають увагу пенсійні органи, що і стає головною причиною відмови у призначенні пенсії на пільгових умовах, – пояснив Роман Чумак.

Він також розповів, що 19 лютого 2020 року Велика Палата Верховного Суду прийняла знакове рішення у справі пенсіонера, де сформувала правовий висновок щодо застосування норм права за відсутності атестації робочого місця на відповідній посаді. 

Читайте також: Що робити, якщо вам «забули» перерахувати пенсію

Розглядаючи справу, суд зазначив, що на працівника не можна покладати відповідальність за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці. Особа не може бути позбавлена права на пенсію за віком на пільгових умовах внаслідок непроведення або несвоєчасного проведення атестації, а тому така обставина не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії.

– Висновок суду є цілком логічним та правильним, оскільки положення законодавства відносно атестації є певним обмежувальним заходом у призначенні пільгової пенсії та створює надмірний тягар для пенсіонера. У подібних правовідносинах відповідні органи державної влади мають застосовувати найбільш сприятливий для особи підхід та не ставити в залежність право особи на пільгову пенсію з вини керівника підприємства у непроведенні атестації, – підсумував адвокат.

Автор: Олександр Гречаний