Карантин пом’якшено: чи обов’язково працювати в офісі

06.06.2020 14:00 COVID-19
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
З огляду на пом’якшення карантину і відновлення роботи транспорту, чи обов’язково повертатися працювати в офіс? Якщо боїтеся за своє здоров’я, чи дозволяє закон і далі дистанційно працювати, до закінчення карантину? Чи може роботодавець за таких обставин зобов’язати виходити на роботу в офіс? На ці питання відповів адвокат Роман Чумак.

Карантин в Україні діє з 17 березня 2020 року. Відповідну постанову Кабінет Міністрів прийняв 11 березня 2020 року. У зв’язку з цим перестали працювати певні підприємства, було обмежено перевезення міським, міжміським, міжобласним автомобільним, залізничним та авіатранспортом.

Ті організації, які не бажали або не мали можливість зупинити свою діяльність, почали працювати дистанційно.

– Таким чином було законодавчо врегульовано норми, щодо функціонування дистанційної (надомної) роботи, – зазначає адвокат Роман Чумак. – Однак були ситуації, коли роботодавець «відправляв» працівників у щорічну відпустку або у відпустку за свій рахунок. Законність таких методів, звісно, сумнівна. Проте, за умови ситуації, з якою раніше ми не стикались, працівники погоджувались залишатися вдома, щоб уберегти себе і свою сім’ю. 

Читайте також: У Харківській області знімаються чергові карантинні обмеження 

Коли ж ситуація щодо захворювань на COVID-19 отримала позитивну тенденцію, тобто поступово кількість захворілих почала зменшуватися, в країні з 11 травня почали послаблювати протиепідемічні заходи. 

– Зважаючи на послаблення карантинних заходів, дозволяється робота певних суб’єктів господарювання. А отже, якщо роботодавець вирішує знову почати роботу підприємства, відмова працівника від виконання трудових обов’язків буде вважатись порушенням трудового законодавства і є підставою для звільнення. Проте, лише за умови, що дозволена діяльність даного виду підприємства, – пояснює Роман Чумак.

За його словами, працівник, безумовно, зобов’язаний вийти на роботу, оскільки варіації, як то припинення роботи або дистанційний формат, – це вибір роботодавця, який він оформляє наказом. Тобто, якщо працівника підприємства перевели на дистанційну роботу, то аналогічною є і зворотна ситуація.

– Дотримання карантинних заходів майже повністю забезпечує здоров’я громадянина. Саме тому законодавство не надає право вибору працівникові продовжувати працювати дистанційно на свій розсуд. У разі якщо специфіка дозволяє працювати дистанційно, лише шляхом переговорів, через взаємну згоду працівника і роботодавця, можна продовжувати працювати вдома, – зауважує адвокат. – Значення поняття «карантин» занадто «розтягнуто за вуха» людьми, але своєю суттю це перелік заходів щодо запобігання поширенню зараження.

Читайте також: Фітнес на карантині – як борівчанка проводила тренування у прямому ефірі

Згідно з постановою КМУ № 392 від 20 травня 2020 року, обмеження поширюються лише на деякі види діяльності, такі як торгівля на ринках, робота закладів харчування тощо, і у зв’язку з пом’якшенням уже не стосуються звичайних офісних працівників.

Автор: Олександр Гречаний