«Коронавірусна тисяча»: кому і коли нарахують гроші

18.04.2020 15:07 Корисно
Фото: apostrophe.ua Фото: apostrophe.ua
У зв’язку з карантином через коронавірусну хворобу буде здійснено доплату в розмірі 1000 гривень. Хто має право на цю виплату та коли її можна буде отримати – пояснює наш юридичний консультант.

Механізм виплати одноразової грошової допомоги передбачено Порядком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2020 року № 251. У цьому нормативно-правовому документі зазначено, що одноразова грошова допомога буде в сумі 1000 грн.

Як розповіла фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, допомогу отримають такі категорії населення:

• пенсіонери, чия пенсія становить менше 5000 гривень, з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• одержувачі соціальної допомоги – особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю (крім тих, хто одночасно з цією допомогою отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника або соціальну допомогу дитині померлого годувальника);

• одержувачі соціальної допомоги – особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю;

• одержувачі тимчасової соціальної допомоги – непрацюючі особи, що досягли загального пенсійного віку, але не мають права на пенсію.

«Ці гроші не враховуватимуть як дохід під час призначення субсидій», – наголошує юристка.

Що стосується термінів виплати, то 13 квітня Верховною Радою України були затверджені зміни до Державного бюджету. «Пенсійний фонд України вже готовий почати виплату одноразової грошової допомоги. Він нарахує кошти автоматично, без звернення громадян. Гроші на банківські картки зараховують невідкладно. Тим пенсіонерам, у кого немає банківської картки для пенсійних виплат, «Укрпошта» забезпечить доставку грошей додому протягом п’яти днів. Тим, кому з різних причин не виплатять кошти протягом п’яти днів, тисячу гривень нарахують разом з пенсією», – пояснює Анастасія Макеєва.

Читайте також: Посилення карантину: що є громадським місцем – пояснює юрист