Куди звертатися, якщо вам недоплачують пенсію

03.05.2020 13:58 Корисно
фото: 112.ua фото: 112.ua
Харківський адвокат Роман Чумак повідомив, що на практиці майже половина пенсіонерів не отримує певну частину пенсії внаслідок або недбалої роботи органів Пенсійного фонду, або через незнання того, які документи потрібно подати для підвищення розміру пенсії.

– Припустимо, що пенсіонер усе ж з’ясував, що йому протиправно недоплачують законно зароблену частину пенсії. Що робити? Постає логічна відповідь – звертатись до суду з вимогами про стягнення відповідної суми коштів. Однак спішу повідомити, що не все так просто, як здається, – зазначив Роман Чумак.

За його словами, 4 березня 2020 року Велика Палата Верховного Суду в одній зі справ прийняла рішення, яким фактично роз’яснюється, до суду якої юрисдикції – цивільної чи адміністративної – потрібно звертатись у питаннях стягнення пенсійних виплат.

– Справа стосувалась вимог особи про стягнення з органу Пенсійного фонду недорахованої та неотриманої різниці у пенсії за період з 2009 по 2014 рік внаслідок неврахування під час розрахунку пенсії окремих складових заробітної плати. До того ж особа звернулась із позовом до суду цивільної юрисдикції. Перша та апеляційна інстанції задовольнили позовні вимоги. Однак Верховний Суд дійшов інакшого висновку, скасував рішення судів та закрив провадження у справі, – розповів адвокат. – Суд відмітив, що слід розрізняти вимоги щодо стягнення недоотриманої суми пенсії (борг за пенсійними виплатами) та стягнення компенсації втрати частини доходів через порушення строків їх виплати. 

Як пояснив Роман Чумак, у першому випадку (який, власне, і був у тій справі) має місце публічно-правовий характер спору, що виник із публічно-правових відносин за участю органу державної влади як суб’єкта владних повноважень. Справи такого роду розглядаються в порядку адміністративного судочинства, враховуючи спеціальні ознаки, які властиві адміністративній юрисдикції.

– Такий висновок є правильним, оскільки в такій ситуації спір виникає з приводу обчислення, призначення, здійснення пенсійних виплат органами Пенсійного фонду як суб’єкта владних повноважень у сфері нарахування та виплат пенсій. Саме такі категорії спору і розглядаються в адміністративному порядку, оскільки про це є пряма вказівка у процесуальному законодавстві, – додав адвокат.

Читайте також: Президента Зеленського просять ветувати закон про території громад

Автор: Олександр Гречаний