Квартира в іпотеку: які будуть додаткові витрати при підписанні угоди з банком

09.11.2020 15:19 Корисно
Іпотека має низку плюсів, зокрема можливість платити за свою власність, а не орендодавцю за можливість проживання у чужій квартирі. Однак іпотечні кредити мають деякі нюанси, серед таких - додаткові витрати на оформлення угоди та страхування.

В українському законодавстві іпотека визначається як вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право, в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання, одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника.

Читайте також: Що треба перевірити перед купівлею землі – поради юриста

Як пояснив адвокат Роман Чумак, додатковими витратами при оформленні іпотеки є:

• Разова комісія за надання кредиту (в середньому це 1,5 % від суми кредиту);
• Річна відсоткова ставка (~17–20 %);
• Витрати на страхування іпотеки та життя позичальника;
• Оплата послуг нотаріуса;
• Витрати на експертну оцінку нерухомості;
• Деякі банки беруть штраф за дострокове погашення кредиту.

Адвокат зауважив, що залежно від конкретного банку можуть різнитися розміри річних ставок (також залежно від типу ринку нерухомості: первинний чи вторинний), мінімальні розміри першого внеску, програми лояльності тощо.

За словами Романа Чумака, загалом таких комбінацій може бути десятки, але спільною рисою для всіх іпотечних кредитів є значна кінцева переплата, що може становити 100–200 % від отриманих у кредит коштів.

– Давайте розглянемо це на прикладі класичної схеми, що дійсна для будь-якого банку України: нехай ми хочемо купити житло вартістю 2 000 000 гривень. Перший внесок 25 % (500 000 гривень) уже сплачено, річна ставка рівна 17,9 %, пропонований банком щомісячний внесок становить 23 300 гривень. Відповідно за один рік необхідно сплатити лише відсотків на суму 268 500 гривень (це 17,9 % від суми 1 500 000 гривень), заразом як загальна сума щомісячних внесків за рік становитиме 279 600 гривень. Звідси виходить, що фактично ми за перший рік оплачуємо лише 11 100 гривень тіла кредиту, а решта – це відсотки, – пояснив адвокат.

Читайте також: Як отримати право власності на недобудову

Він також зауважив, що по мірі оплати залишкова сума кредиту буде зменшуватись, а разом з нею і відсотки. Тож з роками тіло кредиту погашатиметься все більше, а відсотки ставатимуть менші, оскільки щомісячна ставка є фіксованою.

– Слід завжди пам’ятати, що хоча житло і є вашим, однак, у разі неплатоспроможності по кредиту, банк залюбки «відбере» ваше іпотечне майно та не знехтує звернутись до суду із позовом проти вас, – додав Роман Чумак.