Немає грошей сплатити борг: як оформити кредитні канікули

13.09.2018 14:30 Корисно
фото: narodna-pravda.ua фото: narodna-pravda.ua
Коли позичальник не може оплачувати кредит або позику, варіантом розв’язання проблеми можуть бути кредитні канікули. Як вони застосовуються до військовослужбовців, розповідає юрист.

Кредитні канікули – це відстрочка обов’язкових щомісячних платежів, що надається банком чи іншою фінансовою компанією позичальнику на певний час. Як пояснив адвокат Роман Чумак, військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються. Про це йдеться в пункті 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Дія цього положення поширюється на таких позичальників.

1. Військовослужбовці – з початку і до закінчення особливого періоду (період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій).

– В Україні особливий період почався 18 березня 2014 року. На даний час терміну його закінчення немає, – каже Роман Чумак. – Деякі банки намагались заперечити факт дії особливого порядку на даний час у судовому порядку, але Верховний Суд дійшов висновку, що особливий період в Україні діє. 

До речі, військовослужбовці контрактної служби також підпадають під дію вищезазначених положень.

2. Резервісти (особи, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час) і військовозобов’язані (особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави), призвані на військову службу за призовом під час мобілізації – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду.

Щоб отримати «кредитні канікули» особам, як підпадають під пільги особливого періоду, необхідно звернутись із відповідною заявою до банку чи іншої установи, яка видала кредит.

До заяви військовослужбовцям варто додати: засвідчену власним підписом копію паспорта та ІПН; засвідчену печаткою військової частини копію військового квитка; довідку з військової частини про те, що військовослужбовець дійсно проходить там службу.

Резервістам і військовозобов’язаним варто додати копію листа, наказу або довідки про мобілізацію, а військовослужбовцям-контрактникам варто додати копію контракту або вказати в заяві дату закінчення строку контракту, щоб кредитодавець розумів, на який строк зупиняється нарахування процентів, пені тощо.

– Зазначені документи слід відправити рекомендованим листом з описом до банку чи фінансової установи або надати їх у канцелярію відповідної установи і проставити штамп про прийняття на власному примірнику, – наголошує адвокат.