Пільги для багатодітних: які права у сімей з дітьми від попередніх шлюбів

24.08.2020 15:38 Корисно
Фото: ua.news Фото: ua.news
Чи буде сім’я багатодітною, якщо подружжя, шлюб якого зареєстровано, не має спільних дітей, однак удвох чоловік і дружина виховують трьох дітей від попередніх шлюбів.

За словами адвоката Романа Чумака, відповідно до ст. 1 ЗУ «Про охорону дитинства», багатодітна – це сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), що проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

– До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, – до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, – додав Роман Чумак.

Адвокат нагадав, що багатодітні сім’ї мають право на соціальну грошову допомогу, а також на довгострокові пільгові кредити на придбання житла, предметів довгострокового користування та будівництво житла.

Читайте також: Чи можна сусіда змусити не палити на балконі – коментар юриста

 

Крім того, багатодітним сім’ям, зокрема, надаються й такі пільги:

1) 50-відсоткова знижка на квартплату (з розрахунку 21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка на комунальні послуги та скраплений балонний газ для побутових потреб (з розрахунку 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно там проживає, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, зокрема рідкого, якщо в будинку немає центрального опалення.