Посилення карантину: що є громадським місцем – пояснює юрист

07.04.2020 14:53 COVID-19
Фото з сторінки Facebook Василя Голосного Фото з сторінки Facebook Василя Голосного
Чи є вулиця, тротуар громадським місцем? Чи є якісь документи, які визначають перелік таких місць? Хто їх узагалі встановлює – на національному рівні чи на місцевому? На ці вкрай актуальні питання відповідає наш юридичний консультант.

Як пояснила фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, в українському законодавстві відсутнє чітке визначення поняття «громадське місце», проте в спеціальних нормах – таких як Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», наказ Міністерства оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію патрульнопостової служби Військовою службою правопорядку у Збройних Силах України», Інструкція про єдиний облік злочинів від 26.03.2006 року, закріплено, що «громадське місце» – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони; будівля (споруда) або будь-яка її частина з вільним доступом до неї населення, або за запрошенням, або за плату, або постійно, або періодично, зокрема під’їзди, підземні переходи, стадіони тощо; вулиця, площа, парк, сквер.

«Щодо посилення заходів безпеки для боротьби з короновірусною хворобою, які уряд впровадив, а саме заборони перебувати в громадських місцях без маски чи респіратора, то, виходячи з вищевикладених визначень, під громадським місцем розуміється територія невиробничого і нежитлового призначення, яка використовується для задоволення певних соціальних потреб (відпочинку, роботи, пересування) та є вільною у використанні для необмеженого кола осіб, тобто не потребує спеціального дозволу для доступу від власника чи уповноваженої ним особи», – говорить юристка. Анастасія Макеєва підкреслює, що громадськими місцями можуть вважатися площі, вулиці, підземні переходи, ліфти, будинкові сходи та під’їзди багатоповерхових житлових будинків, гуртожитки, вокзали, аеропорти, магазини, заклади громадського харчування, музеї, приміщення закладів культури, клуби та ін. (у період їх роботи), а також транспортні засоби громадського користування під час перебування в них пасажирів, зупинки транспортних засобів тощо.

«Що стосується саме Харкова, то відповідно до рішення Харківської міської ради від 24.09.2003 року № 177/03 «Про затвердження Правил з питань додержання тиші в громадських місцях у місті Харкові», місцями громадського користування є вулиці, площі, бульвари, парки, сквери, стадіони, гуртожитки, житлові будинки, прибудинкові території, лісопаркові зони відпочинку, підприємства торгівлі та громадського харчування, вокзали та всі види громадського транспорту, будь-які комерційні, ділові, культурні, історичні, просвітні, культові, урядові, розважальні, рекреаційні або аналогічні об’єкти, а також інші місця, які доступні або відкриті для населення постійно, періодично або час від часу» підкреслює фахівчиня.

Отже, збираючись вийти на вулицю – обов’язково надягайте маску або респіратор та не забудьте покласти до кишені або сумки документ, який підтвердить вашу особу.

Читайте також: Коронавірус як форс-мажорна обставина: як бізнесу можна цим скористатися.