Послуги ЖКГ: коли можна не платити

10.10.2020 16:53 Корисно
Фото: gkx.by Фото: gkx.by
Про те, що за послуги ЖКГ сплачувати треба регулярно, знають усі. А чи є випадки, коли можна цього не робити? Про це розповідає наш юридичний консультант.

Як пояснила фахівчиня Рубіжанського бюро правової допомоги Катерина Конопліна, споживач має право на несплату вартості комунальних послуг, крім постачання теплової енергії, у разі їх невикористання та за відсутності приладів обліку. Це можливо, якщо період тимчасової відсутності в житловому приміщенні або іншому об’єкті нерухомого майна споживача та інших осіб – понад 30 календарних днів. Це має бути документально підтверджено відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Юристка наголосила, що факт непроживання можна підтвердити довідкою, виданою на підставі акта, підписаного не менш ніж трьома сусідами. У разі, якщо людина зареєстрована, але не проживає за адресою реєстрації, їй доцільно підтвердити факт свого перебування за іншою адресою відповідною довідкою.

«Це може бути документ, який підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання тощо», – зазначила Катерина Конопліна.

Виконавець зобов’язаний розглядати у визначений законодавством термін претензії та скарги споживачів і проводити відповідні перерахунки розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, погіршення  їх якості. «Таким чином, якщо  Ви були відсутні за місцем проживання і надали відповідні документи (посвідчення про відрядження, виклик за кордон тощо) – Ви  маєте право отримати перерахунок», – додала фахівчиня.

Читайте також: «Ми заблокували вашу картку»: як шахраї намагаються видурити ваші гроші