Приміщення загального користування: як зупинити знахабнілого сусіда

09.11.2019 13:00 Корисно
Фото: pravolikbez.com Фото: pravolikbez.com
Сусід "прихопив" частину коридору та не дає згоди на заміну колективної труби – мовляв, зробив там ремонт за власні кошти, а заміна труби його зіпсує? А сусідка влаштувала в під`їзді особисту комору, з чим ви категорично не згодні? Як діяти – розповідає наш консультант.

Як пояснила юрист Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Мазницька, усі власники квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є і приміщення загального користування (в тому числі допоміжні).

Згідно з ч. 2 ст. 383 Господарського кодексу України, власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Виходячи з цього, власник може проводити ремонт та переобладнання тільки в своїй квартирі і не має права самовільно захоплювати місця загального користування.

За порушення правил санітарного утримання місць загального користування, сходових клітей, ліфтів, під’їздів, а також самовільне переобладнання та перепланування в житлових будинках передбачена адміністративна відповідальність, а саме штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Такі справи розглядають адміністративні комісії при виконкомах місцевих рад.

Крім того, якщо зроблена сусідами «споруда» не відповідає встановленим будівельним та санітарним нормам і правилам, вона підлягає демонтажу. "Домогтися рішення про це ви зможете в судовому порядку", 

– наголосила юрист.

Читайте також: Як визначається місце проживання дитини у разі розлучення батьків