У Харкові відкрилася виставка трипільських артефактів, якій можуть позаздрити світові музеї

24.09.2018 10:41 Корисно
Фото:blogs.korrespondent.net Фото:blogs.korrespondent.net
У Галереї «АВЕК» відкрилася експозиція «Спадщина предків: Трипільська цивілізація».

Відомий український археолог, доктор історичних наук Михайло Відейко на відкритті виставки «Спадщина предків: Трипільська цивілізація» в Галереї «АВЕК» заявив, що «цій експозиції трипільської кераміки можуть позаздрити багато музеїв світу». За його словами, представлені артефакти з колекції Feldman Family Museum вражають  не тільки своєю кількістю (а їх близько двохсот) і збереженням, але й унікальністю. Багато з них не зустрінеш в інших музейних зібраннях не тільки в Україні, а й за кордоном.

Для археології, для історичної науки це зібрання має величезне значення. Справа в тому, що розпис трипільських глиняних посудин - це свого роду піктографічна писемність, яка потребує розшифровки. Повторювані візерунки, зооморфні та антропоморфні зображення це не просто декор, а енциклопедія найдавнішої цивілізації, що існувала на території України за століття до будівництва єгипетських пірамід, зазначив Михайло Відейко. Чим більше таких піктографічних «текстів» у розпорядженні вчених, тим більше шансів розкрити таємниці минулого. Тому, продовжуючи давньоєгипетські алюзії, можна сказати, що ось ця прекрасно збереглася кераміка, можливо, трипільський Розеттський камінь, який чекає свого Шампольона.

Виставка «Спадщина предків: Трипільська цивілізація», експонатами якої є предмети з колекції Feldman Family Museum, відкрилася в Галереї «АВЕК» 21 вересня. Вона знайомить українців, у першу чергу харків'ян і гостей міста, з артефактами стародавньої культури хліборобів, яка була поширена на території Дунайсько-Дніпровського межиріччя в епоху енеоліту.

Трипілля це перший хліб, перший метал, початок землеробського світогляду на землі, яку зараз називають Україна. Творці трипільської цивілізації разом з іншими народами стояли біля витоків Європи як такої і зробили величезний вплив на всю нашу культуру, розповідають організатори виставки.

Виставка «Спадщина предків: Трипільська цивілізація» експонуватиметься до 3 грудня, вхід вільний.

Час роботи Галереї «АВЕК» з 10:00 до 22:00, без перерв і вихідних. З 16:00 до 20:00 на виставці будуть проводитися екскурсії.