Як дізнатися, чи є в лікарні безкоштовні ліки

15.05.2020 13:53 Корисно
Фото: te.20minut.ua Фото: te.20minut.ua
Вам у лікарні видали перелік ліків, які необхідно придбати? Не поспішайте – спочатку перевірте: може, вам їх можна отримати безкоштовно. Як саме це зробити – радить наш юридичний консультант.

Не тільки в умовах карантину, але й у повсякденному житті українці, що потрапляють до лікарень, передусім, отримують від лікарів список медикаментів, які необхідно придбати. Водночас медики зазвичай повідомляють пацієнтів, що безкоштовних ліків у наявності немає. Але не кожен знає, що є перелік препаратів, які закуповуються за бюджетні кошти та мають видаватися хворим безкоштовно.

Як розповів фахівець Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Чумак, для того, щоб громадяни мали можливість вільно ознайомитися з інформацією про наявні у лікарні безкоштовні ліки, у законодавстві закріплено процедуру розміщення та оприлюднення таких відомостей. «Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 459 від 26.04.2017 року «Про затвердження Порядку розміщення на інформаційних стендах у закладах охорони здоров’я інформації щодо наявності лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги»  встановлено, що така інформація має розміщуватися на інформаційних стендах у кожній лікарні та оновлюватись щотижня», – підкреслив Юрій Чумак.

Юрист порекомендував також перевіряти наявність безкоштовних лікарських засобів у певній лікарні онлайн. «Це можна зробити за допомогою онлайн-системи «Є ліки» (https://eliky.in.ua/). На цьому ресурсі є можливість знайти відповідний медзаклад і переглянути, які безкоштовні ліки є в конкретній лікарні станом на сьогодні. І якщо вони є, то надаватися пацієнту ці препарати мають безкоштовно. Сторінка Харківської області на ресурсі «Є ліки»: https://eliky.in.ua/region/kharkiv», – зазначив Юрій Чумак.

Що ж робити у випадку, якщо вам не видають безкоштовні ліки, які є в наявності? У такому разі юрист рекомендує звернутися зі скаргою до головного лікаря закладу та керівництва місцевого управління охорони здоров’я. До скарги потрібно додати перелік лікарських засобів, у яких вам відмовили, та копію призначення лікаря.

Також повідомити про таке порушення можна на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я, присвячену моніторингу забезпечення ліками: 0 800 505 201.

Читайте також: Чи має право дитина на безоплатну приватизацію землі