Як оформити інвалідність: перелік документів та правила дій

19.12.2020 14:55 Корисно
Фото: lexinform.com.ua Фото: lexinform.com.ua
Які документи та де саме треба брати, що робити, якщо людина не може з'явитися на МСЕК; чому можуть відмовити та що робити у цьому випадку – радить наш юридичний консультант.

 Особи з метою встановлення інвалідності мають право звернутися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) за місцем їх проживання або лікування. Вони повинні зібрати такі документи:

• заповнена форма направлення на експертизу, підписана головою лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) лікувального закладу/поліклініки, членами комісії та засвідчена печаткою лікувального закладу (форма затверджена наказом № 110 Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) від 14.02.12 р.);

• паспорт та його копія;

• карта хворого (форма 025/о);

• трудова книжка та копія трудової книжки, засвідчена у визначеному порядку;

• оригінали всіх документів, які вписані у форму 088/с.

Дати аналізів і виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і датам лікарняних листів.

«Якщо людина не може прибути на огляд до комісії за станом здоров’я, через те, що проживає у віддаленій місцевості, огляд проводиться за місцем проживання (вдома), – пояснила юристка Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Литвин. – Зокрема огляд можуть провести за місцем проживання у стаціонарних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах соціального захисту для бездом­них осіб та центрах соціальної адаптації осіб або в закладах охорони здоров’я, в яких така особа перебуває на лікуванні».

МСЕК може відмовити у призначенні групи інвалідності з таких підстав:

– недообстеження, недостатність обґрунтування хвороби;

– відсутність деяких (уточнюючих) лікарських записів, у зв’язку з чим неможливо визначити ступінь інвалідності;

– недостатність діагнозів чи симптомів тощо.

«У цьому разі людина, яка не згодна з відмовою, має право подати письмову заяву – скаргу (до якої додається копія виснов­ку МСЕК) до обласних або центральних міських комісій протягом місяця після одержання висновку МСЕК. У разі незгоди з рішенням обласної МСЕК хворий може подати заяву до МОЗ України. Рішення комісії також може бути оскаржене в суді шляхом подання адміністративного позову. Відповідачем у даній справі буде відповідна МСЕК», – додала юристка.

Читайте також: Якщо товар не підійшов: правила дій покупця