Як отримати право власності на недобудову

18.10.2020 15:05 Корисно
фото: pexels.com фото: pexels.com
Адвокат Роман Чумак пояснив, що відповідно до ст. 1 Закону «Про іпотеку» об’єкт незавершеного будівництва – це той, на який видано дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження та не прийнятий в експлуатацію відповідно до законодавства.

– До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва. У разі необхідності така особа може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва після проведення державної реєстрації права власності на нього відповідно до закону (ч. 3 ст. 331 Цивільного кодексу), – розповів Роман Чумак.

За його словами, Закон «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачає, що право власності на об’єкт незавершеного будівництва підлягає державній реєстрації.

Для цього потрібно зібрати:

Купую квартиру, в якій прописана колишня мешканка: як її зняти з реєстрації

1) документ, що засвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом (якщо право власності на земельну ділянку вже зареєстроване в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, то такий документ подавати не потрібно);

2) документ, який дає право на будівельні роботи (якщо такий документ реєструвався в Єдиному реєстрі документів, які дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, засвідчують прийом в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, то він не подається; тоді державний реєстратор отримує відомості з Єдиного реєстру документів та перевіряє відсутність суперечностей між заявленими правами та відомостями, що містяться в ньому);

3) технічний паспорт об’єкта із зазначенням відсотка його готовності;

4) рішення суду, яке набрало законної сили, якщо право власності на об’єкт незавершеного будівництва отримано на підставі такого рішення (якщо право власності на об’єкт незавершеного будівництва набувається на підставі договору, то державна реєстрація права власності здійснюється на підставі цього договору).

В автобус із собакою: як перевозити тварин громадським транспортом

– Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з об’єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну або припинення речових прав, їх обтяжень одночасно з вчиненням такої нотаріальної дії, проводиться нотаріусом, який вчинив відповідну нотаріальну дію, – уточнив адвокат.

За державну реєстрацію права власності стягується адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2020 рік – 210 гривень).

Реєстрація здійснюється в термін п’ять робочих днів.