Житло на Донбасі зруйновано: як отримати компенсацію

28.11.2020 14:11 Корисно
Фото: mtot.gov.ua Фото: mtot.gov.ua
В якому разі можна отримати компенсацію та які документи для цього потрібні – розповідає наш юридичний консультант.

2 вересня 2020 року КМУ затвердив порядок виплат компенсації постраждалим, будинки (квартири) яких зруйновані внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

Як повідомила фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, отримати грошову компенсацію можна, якщо будинок розташований на контрольованій Україною території. Для цього необхідно звернутись до органу місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації або ЦНАПу за місцем розташування зруйнованого житла з пакетом документів.

«Протягом 5 календарних днів з моменту надходження заяви Ви отримаєте повідомлення про рішення та дату проведення обстеження житла, яке здійснюється у строк не більше 30 календарних днів з моменту прийняття такого рішення, – пояснила Анастасія Макеєва. – Після проведення обстеження протягом трьох робочих днів орган місцевого самоврядування/військово-цивільної адміністрації видає Вам акт обстеження житла та довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації».

Отримані документи разом із заявою про виплату грошової компенсації, а також інформаційною довідкою (витяг) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло у зв’язку з його знищенням, яка видається в установленому порядку на підставі акта обстеження житла, потрібно надати до органу місцевого самоврядування/військовоцивільної адміністрації.

Юристка розповіла, що комісія протягом десяти робочих днів приймає рішення щодо надання або відмови в наданні грошової компенсації, а виплата грошової компенсації здійснюється шляхом перерахування коштів на банківську картку (картковий рахунок у банку) отримувача компенсації. Фахівчиня підкреслила, що компенсація є одноразовою: повторна виплата коштів не допускається.

Документи, необхідні для отримання компенсації:

Заява про проведення обстеження будинку.

Паспорт.

Ідентифікаційний код.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Оригінал або нотаріально завірені копії документів, що підтверджують право власності на будинок.

Читайте також: Хто має пільгові умови при виході на пенсію за віком