Звільнення вагітної: чи має на це право роботодавець

20.11.2020 15:53 Корисно
Фото: www.lcc-izmail.org Фото: www.lcc-izmail.org
Таке трапляється: ви працюєте на місці жінки, яка знаходиться в декретній відпустці, але самі тим часом завагітніли та пішли в декрет. Чи може роботодавець вас звільнити, якщо строк дії вашого трудового договору закінчується у зв'язку з виходом з декрету вашої попередниці?

Звільнення вагітних жінок згідно з ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю України з ініціативи роботодавця не допускається. Винятком може бути лише повна ліквідації підприємства чи організації, але з обов’язковим працевлаштуванням.

«У Вашому випадку при звільненні у зв’язку із закінченням строку трудового договору роботодавець також повинен обов’язково працевлаштувати Вас», – пояснює директор Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця.

На період працевлаштування за особою зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

«Працевлаштування може бути на цьому ж підприємстві або іншому, згідно з вашою спеціальністю. Але, звісно ж, Ви можете погодитися і на іншу посаду, яка буде вакантною (за іншою кваліфікацією/ спеціальністю)», – підкреслює юрист. До того ж він радить не зловживати таким. «Якщо Вам запропонують посаду (роботу) за вашою спеціальністю, а ви відмовитеся, то така відмова повинна бути аргументованою, а причина – поважною», – радить Дмитро Перепелиця.

Читайте також: Чи можна звільнитися за власним бажанням у період навчальної відпустки