Чемпіонат Харківської області з футболу: лідери першості неочікувано поступилися

05.07.2021 14:25 Спорт
Фото: ФК "Універ-Динамо" Фото: ФК "Універ-Динамо"
Завершився 9-й тур чемпіонату Харківської області. Як у Вищій, так і Першій лізі не обійшлося без сюрпризів – лідери втрачали очки.

Центральним протистоянням 9-го туру серед команд Вищої ліги, який відбувся 3 липня, був поєдинок між первомайським «Квадро» та харківським «Універ-Динамо». У себе вдома первомайці поступилися гостям із Харкова – 0:2.

Перший тайм пройшов без забитих голів. Справжнім героєм першої половини гри в складі господарів поля був голкіпер – він часто виручав свою команду від неприємностей, навіть пенальті відбив. А ось після перерви футбольна удача відвернулася від «Квадро». На 56-й хвилині зустрічі завдяки влучному удару Дем’янка «динамівці» відкрили рахунок на табло. А буквально через три хвилини гості змогли збільшити відрив, цього разу завдяки автоголу гравця «Квадро».

Ця перемога дозволила «Універ-Динамо» одноосібно очолити турнірну таблицю Вищої ліги (23 очки). А забитий Дем’янком гол у ворота суперників (шостий у цьому сезоні) дозволив «динамівцю» ввійти до групи переслідувачів Іщенка з «Квадро» у змаганнях бомбардирів. По шість забитих м’ячів також на рахунку Шатрави «Лозова-Панютине», Собка ФК «Богодухів» та Чаплика ФК «Зміїв».

А ось ще один з лідерів «вишки» – солоницівський «Енергетик» уперше поступився в цьому сезоні. На виїзді з мінімальним рахунком програв команді «Лозова-Панютине». На 53-й хвилині ворота гостей були розпечатані завдяки точному удару Меркулова. 1:0 – лозівчани перемогли та скоротили відстань до трійки лідерів. Наразі від третього місця в турнірній таблиці їх відділяє чотири очки.

Читайте також: Футбольний клуб «Вовчанськ» гратиме у чемпіонаті України серед професіоналів

Покращили турнірне становище

Завдяки особистим перемогам та осічкам лідерів («Квадро» та «Енергетика») своє турнірне становище також покращили «Богодухів» і «Зміїв». Перший у непростому матчі взяв верх над  «Динамік-ХНУРЕ». Це протистояння від стартового свистка супроводжувалося великою кількістю фолів та жорстких стичок. ФК «Богодухів» відкрив рахунок зусиллями Єгора Остріка 1:0. Незабаром рахунок подвоїв Олександр Собко 2:0. Відіграти один м’яч харків’яни змогли наприкінці першого тайму – свій автограф у воротах «Богодухова» зі штрафного залишив Гьо – 2:1. 

У другому таймі удача знову була на боці господарів поля.  Завдяки Роману Худякову, який вийшов на заміну, рахунок став 3:1.

– У матчі було багато боротьби. Суперник зіграв агресивно зі стовідсотковою самовіддачею, – дав свою оцінку матчу головний тренер ФК «Богодухів» Сергій Рижих.

Він зазначив, що першим таймом залишився повністю задоволеним, бо його підлеглі вдало комбінували та практично реалізували заплановану модель гри на матч. А ідеальний газон стадіону «Колос» лише сприяв реалізації задумів богодухівців.

– У другій половині хлопці фізично підсіли і, як наслідок, пропустили гол. Гравець гостей Гьо забив чудовий м’яч зі стандарту. Та все ж фінальна крапка була за нами! Третій гол організували на двох вихованці місцевого футболу Женя Акіменко та Рома Худяков, які вийшли на заміну в заключній частині зустрічі. Зразкова комбінація хлопців закріпила наш успіх, – підкреслив Сергій Рижих.

До речі, дуже не простим буде наступний матч богодухівців – вони прийматимуть у себе вдома «Енергетик». Зрозуміло, що після поразки в дев’ятому турі лідери чемпіонату будуть рвати під собою землю.

Ще один переможець туру –  «Зміїв» – не мав жодних проблем у протистоянні з «Коброю». Футболісти цієї команди буквально розтрощили оборону суперника. Рахунок на табло був дуже розгромний – 0:14.

Найцікавіший момент зустрічі відбувся на 53-й хвилині – це вихід на заміну форварда зміївчан Владислава Давискиби. Свій дебютний м’яч у матчі та сезоні він забив буквально через хвилину після появи на полі. А під завісу матчу на його рахунку було вже п’ять особистих автографів у воротах «Кобри».

Завдяки цій перемозі футболісти «Змієва» повернули втрачену у минулому турі очкову відстань від «Квадро» (2 залікові бали) та від «Енергетика» (5 залікових балів).

Вища ліга

М

Команда

І

В

Н

П

М’ячі

О

1

«Універ-Динамо»

9

7

2

0

34:6

23

2

«Енергетик»

9

6

2

1

19:8

20

3

«Квадро»

9

5

2

2

32:9

17

4

«Зміїв»

9

5

0

4

28:17

15

5

«Лозова-Панютине»

9

4

1

4

24:11

13

6

«Богодухів»

9

3

1

5

17:16

10

7

«Динамік-ХНУРЕ»

9

2

0

7

17:25

6

8

«Кобра»

9

0

0

9

9:88

0

Матч за «шість очок»

Не менш захоплюючими за своїм напруженням були й матчі Першої ліги. Наприклад, зустріч між «Металургом» та «Крем’янцем» охрестили матчем за  «шість очок». І закінчився він бойовою нічиєю – 1:1.  Таким чином, «Металург» подовжив свою серію без поразок (вже 20 матчів). Востаннє  куп’янські футболісти програвали близько року тому – 11 липня 2020 року.

Але повернемося до цьогорічного протистояння. Першими рахунок відкрили господарі поля. На 22-й хвилині відзначився Холодков (це вже 11 забитий м’яч футболіста в цьому сезоні) – 1:0.

Здавалося, чергова перемога вже на рахунку «металургів», але в доданий арбітром час гості змогли зрівняти рахунок. Олексій Солоп з центру поля по лівому флангу втік від опікунів і влучно пробив у дальній від воротаря кут. Гол Солопа на п’ятій компенсованій хвилині зробив ситуацію в лідируючій четвірці першолігових змагань ще заплутанішою та інтригуючою.

Таким підсумком гри залишився задоволеним наставник ФК «Крем’янець» Ігор Шполянський.

– Одна з кращих, а може, і краща наша гра у сезоні, – зазначив після матчу головний тренер ФК «Крем’янець». – Команда повністю виконала установку на матч. Змогли обмежити ігрові дії кращого бомбардира куп’янчан Олександра Холодкова. Так, один раз він відзначився, але в інших епізодах наші захисники зіграли практично безпомилково. Порадували своєю націленістю на ворота наші гравці атакувальної лінії Чуніховський та Солоп, проте з реалізацією вийшло тільки один раз.

Наступну гру підопічні Шполянського проведуть з одним з лідерів першості – «Цементником». У дев’ятому турі ця команда розгромила на виїзді футболістів «Кирилівки» – 9:0. Відразу четверо гравців «Цементника» зробили дублі: Луценко, Коробкін, Череповський та  Перепічаєнко. Ще один гол на рахунку граючого тренера Дяченка.

Втратою очок своїх конкурентів сповна скористався «Колос», з рахунком 3:0 він переміг валківський «Маяк».

Після дев’ятого туру перші чотири команди йдуть щільно в турнірній таблиці: у «Колоса» 22 очки, у «Металурга» – 21, у «Крем’янця» – 19, у «Цементника» – 17.

Водночас щосили намагається наздогнати лідерів «Золочів». Нещодавно в  команді з’явилися кілька досвідчених футболістів: Налигач (271-16), Сидоренко (58-2), Волга (209-42) та Середа (132-34). До речі, перші троє стали співавторами виїзної перемоги золочівців над «Гудвіном».

Цікаво, що до середини другого тайму попереду були футболісти Слобожанського (на 24-й хвилині голом відзначився  місцевий Кравченко), проте на 63-й хвилині Фоменко зрівняв рахунок, а потім завдяки дублю вивів свою команду вперед. Наприкінці зустрічі Бабічев та Сидоренко залишили свої автографи у воротах «Гудвіна» – 4:1.

М

Команда

І

В

Н

П

М’ячі

О

1

«Колос»

9

7

1

1

24:5

22

2

«Металург»

9

6

3

0

24:7

21

3

«Крем’янець»

9

6

1

2

22:11

19

4

«Цементник»

9

5

2

2

32:14

17

5

ФК «Золочів»

9

3

1

5

14:15

10

6

«Маяк»

9

1

3

5

9:16

6

7

«Гудвін»

9

1

1

7

6:29

4

8

ФК «Кирилівка»

9

0

2

7

7:41

2