Чемпіонат Харківської області з футболу: нічия на користь красноградців

29.08.2019 09:00 Спорт
Фото: Олександр Зубар Фото: Олександр Зубар
24 серпня в центральному матчі Першої ліги чемпіонату Харківщини з футболу зустрілися одні з лідерів першості – куп’янський «Металург» та ізюмський «Крем’янець». Команди «розписали» результативну нічию, яка зіграла на руку головному їх конкуренту, красноградському «Колосу».

Вдалося реабілітуватися

Минулої суботи відбулися матчі 14-го туру чемпіонату Харківської області з футболу. Лідер Вищої ліги харківський «Універ-Динамо» ХНУВС зумів реабілітуватися перед свої­ми уболівальниками за втрату очок в останньому матчі проти «Лозової-Панютине». Харків’яни в рідних стінах приймали солоницівський «Енергетик» Дергачівського району, матч проти якого розпочали аж ніяк негостинно, відкривши рахунок уже на першій хвилині. Підопічні Сергія Сизихіна зі стартовим свистком відразу кинулися в атаку і заробили пенальті, яке реалізував капітан господарів Ігор Луценко – 1:0.

Фото: facebook.com/fcud.hnuvs

Після такого провального старту гості не знітилися, зрівнявши рахунок уже на 12-й хвилині. Гравець «Енергетика» Роман Ярошенко вийшов під кутом один на один з воротарем команди-суперниці і від штанги відправив м’яч за призначенням – 1:1. Після пропущеного м’яча динамівці пов­ністю заволоділи ініціативою, постійно тримаючи в напрузі оборону гостей – створювали небезпечні моменти біля їх воріт, один з яких закінчився ударом у поперечину. І вже в кінцівці стартової половини матчу господарі заслужено добилися свого. Олександр Черченко вдало зіграв на добиванні після удару партнера зі штрафного – 2:1. А вже в компенсований до першого тайму час динамівці подвоїли свою перевагу. Пішла подача з правого флангу, після якої точно головою пробив Сергій Лавренов – 3:1.

Фото: facebook.com/fcud.hnuvs

Після перерви підопічні Сергія Сизихіна продовжили контролювати хід гри і зуміли довести рахунок до розгромного, забивши ще раз. Четвертий гол на рахунку Федора Сивоконя, який точно пробив практично з лінії воротарського майданчика. 4:1 – харківський «Універ-Динамо» ХНУВС здобув чергову перемогу і збільшив перевагу над другим «Вовчанськом» до чотирьох очок, однак у підопічних Андрія Березовчука зіграно на три гри менше.

«Вовки» своєю чергою знову пропускали матч обласної пер­шості через матч у чемпіонаті України серед аматорських команд. У Дніпрі «Вовчанськ» зустрічався з тамтешнім СК «Дніпро-1 Борисфен», якого розгромив 4:0. Так, після чотирьох турів «вовки» набрали 10 очок і йдуть на третьому місці, відстаючи від лідера, запорізького «Мотора», на два очки.

Після цього поєдинку підопічні Андрія Березовчука серйо­зно готувалися до матчу в Кубку України серед професійних клубів. У другому попередньому раунді турніру «вовки» на стадіоні «Сонячний», що в П’ятихатках, приймали київську «Оболонь-Бровар», яка зараз посідає четверте місце в Першій лізі. І «Вовчанськ» зумів дати серйозний бій. Основний час матчу закінчився без забитих м’ячів, а в другому екстра-таймі киянам таки вдалося вирвати перемогу. Єдиний гол у зустрічі на 116-й хвилині забив Юрій Мате.

Кадрові проблеми

Перше очко в поточному сезоні нарешті здобула золочівська «Солідарність», яка в рідних стінах приймала валківський «Маяк». Господарі переконливіше провели перший тайм, за час якого підопічні Анатолія Чуяса двічі засмутили воротаря гостей. Спочатку, на 36-й хвилині, Владислав Скубак відкрив рахунок у матчі, а через три хвилини Владислав Носков його подвоїв, реалізувавши пенальті.

Після перерви гості перехопили ініціативу, а ближче до середи­ни першого тайму валківчани отримали відмінний шанс відквитати один м’яч. Владислав Коробкін пробивав пенальті, втім не потрапив у площину воріт. «Маяк» продовжив атакувати і в підсумку виборов нічию – 2:2.

Як сказав головний тренер золочівської «Солідарності» Анатолій Чуяс, головною причиною втрати двох очок стали кадрові проблеми його команди.

– За рахунку 2:0, думав, що виграємо. Перший тайм більш-менш вийшов хорошим – і контратаки, і небезпечні моменти були, в підсумку використали свої шанси. У другому таймі команда почала підсаджуватися, – зазначає головний тренер золочівців. – У нас 13-14 рівноцінних гравців, троє з яких пропускали цю гру – один через травму, а двоє відбували дискваліфікацію. Після перерви почав випускати футболістів рівнем нижче, і в підсумку це позначилося на результаті.

Особлива увага в цьому турі була прикута до гри у Первомайському. Там зустрілися дві місцеві команди – «Квадро» і «Первомайський». Очікуваної боротьби у дербі не вийшло, «городяни» здобули розгромну перемогу 3:0.

Фото: ФК «Первомайський»

Після двох несподіваних нічиїх з «Вовчанськом» та «Універ-Динамо» «Лозова-Панютине» програла на виїзді харківській «Арені». Господарі впевнено провели перший тайм, забивши два голи. Інтригу в матчі вирішив відновити Олексій Ворохобін, який на 36-й хвилині отримав червону картку і залишив партнерів у меншості. На початку другого тайму підопічні Сергія Лученцова зуміли скористатися чисельною перевагою – відставання лозівчан до мінімуму скоротив Олександр Шеншин. Однак на більше гостей не вистачило. На 73-й хвилині вони пропустили від Максима Семиволоса, який і встановив остаточний рахунок у матчі – 3:1.

Стримали Холодкова

Центральний поєдинок 14-го туру в Першій лізі пройшов у Куп’янську – тамтешній «Металург», що йде на третьому місці, приймав сусідів по турнірній таблиці – ізюмський «Крем’янець», який розташовується на другій сходинці. До очного протистояння команди розділяли всього три очки, тому обидва колективи розуміли важливість цього поєдинку. І «Металургу», і «Крем’янцеві» потрібна була виключно перемога, оскільки нічия грала на руку їх конкуренту, лідеру першості красноградському «Колосу».

У стартовому таймі кращий вигляд мали господарі, які на перерву пішли з комфортним рахунком 2:0. Спочатку Артем Савельєв вивів господарів уперед, а потім Антон Масленніков подвоїв перевагу «металургів».

Після 15 хвилин відпочинку вболівальники побачили зовсім іншу гру на полі – вже ізюмчани грали значно краще і в підсумку вирвали нічию 2:2. Рахунок до мінімального скоротив Микита Фоменко, який вдало зіграв на добиванні після «пострілу» Руслана Панкратова. А вже в кінці матчу Євген Дума прострілив справа, невеликий рикошет від захисника – м’яч опинився у Андрія Руденка, який з району 11-метрової позначки точно пробив – 2:2.

Головний тренер куп’янського «Металурга» Олександр Мітьолкін сказав, що не задоволений результатом, оскільки команда розуміла важливість цієї гри і їм потрібна була вик­лючно перемога.

– Два абсолютно різні тайми. Перша половина гри була під нашим контролем, друга – навпаки. У кінцівці матчу втомилися, оскільки у нас в обороні грають вікові футболісти – 40-річний центральний захисник Руслан Москаленко та 38-річний лівий захисник Андрій Бондаренко. Суперники молодші і швидші, знайшли наші слабкі місця і ударно провели кінцівку поєдинку, – каже головний тренер «металургів». – Якби при 2:0 забили третій м’яч, думаю, що виграли б. Передумови до цього були, але або промахувалися, або не вистачало останньої передачі.

Візаві Олександра Мітьолкіна, головний тренер ізюмського «Крем’янця» В’ячеслав Недавній переживав абсолютно протилежні емоції.

– У нас перед цією грою були великі труднощі зі складом – поїхали без п’яти гравців стартового складу. Троє травмовані, одному не вдалося вирватися з особистих причин, а один захворів, – розповідає В’ячеслав Недавній. – Утім, без огляду на кадрові проблеми, ми їхали битися за результат.

У перерві, за рахунку 0:2, хлопці все одно були готові виходити і боротися до останньої хвилини. Тим більше підтримка уболівальників була на висоті, нас приїхало підтримати близько 30 фанатів з Ізюмського та Балаклійського районів. І завдяки цим факторам нам удалося досягти нічиєї. Я задоволений і результатом, і грою, а головне, що вболівальники задоволені.

В’ячеслав Недавній також розповів, як їм удалося нейтралізувати кращого бомбардира Першої ліги, форварда «Металурга» Олександра Холодкова, який на своєму рахунку має 17 точних «пострілів».

– Олександр Холодков нам не забив ні в першому колі, ні зараз, – підкреслює головний тренер ізюмчан. – На установці особливу увагу приділили опіці Холодкова. Сказав своїм футболістам захисного плану грати з ним дуже щільно. Головним завданням було не давати розвернутися йому обличчям до воріт і пробити. У підсумку він пару раз пробив здалеку і кілька разів після стандартів, але всі удари йшли вище. Особливо небезпечних нагод забити у нього не було.

Сповна осічкою конкурентів скористався лідер першості красноградський «Колос», який у цьому турі вдома приймав слобожанський «Енергетик» із Зміївського району. Долю гри вирішив єдиний влучний удар гравця господарів Віталія Єфіца на 44-й хвилині матчу.

Завдяки цій важкій перемозі красноградці збільшують відрив від «Крем’янця» до трьох очок, а від «Металурга» – до шести, проте у куп’янчан зіграно на матч менше, ніж у конкурентів.

Фото: ФК «Колос» Красноград

Насиченим на події вийшов матч у Донці Балаклійського району, де тамтешній «Газовик» приймав останню команду першості – «Шевченкове». У цьому поєдинку було все – шість голів, два пенальті (по одному била кожна з команд) і видалення (на 43-й хвилині гості залишилися в меншості), а впевнену перемогу в підсумку здобув «Газовик» – 5:1.

У ще одному матчі туру ба­лаклійський «Цементник» у рідних стінах розгромив сахновщинський «Колос» – 5:2.

Читайте також: Футболісти-аматори з Харківщини дали бій одному з лідерів Першої ліги