Гра десятиріччя в Лозовій: як завершився передостанній тур обласної першості з футболу

19.10.2020 14:18 Спорт
Фото надано ФК «Лозова-Панютине» Фото надано ФК «Лозова-Панютине»
«Лозова-Панютине» була дуже близькою до того, щоб через десять років знову завоювати бронзові медалі чемпіонату Харківської області з футболу. Для цього їй треба було вдома як мінімум не програти найближчому переслідувачу ФК «Зміїв».

17 жовтня відбувся передостанній, 17-й, тур чемпіонату Харківської області з футболу серед аматорів у Вищій лізі. Особлива увага минулої суботи була прикута до матчу в Лозовій, де місцева команда «Лозова-Панютине», яка йшла третьою, приймала найближчого переслідувача ФК «Зміїв».

Перед очним протистоянням команди розділяв усього один заліковий бал. Для лозівчан був прийнятний будь-який позитивний результат. Перемога б гарантувала їм дострокові бронзові медалі, втім нічия також улаштовувала, оскільки в останньому турі лозівчани зустрічатимуться з останньою командою першості, харківською «Ареною».

А от зміївчанам у Лозовій була потрібна тільки перемога, й доволі швидко, за стартові 11 хвилин матчу, вони собі зробили перевагу у два м’ячі. Дубль оформив один з найдосвідченіших гравців команди, 38-річний Олександр Собко. У середині першого тайму він же заробив пенальті, яке реалізував Максим Лещенко, довівши рахунок до розгромного – 0:3. Лозівчани не здалися й перед перервою забили один м’яч, а після 15-хвилинного відпочинку скоротили відставання в рахунку до мінімального. Втім на 58-й хвилині зміївчани повернули собі комфортну перевагу у два м’ячі, яку зберегли до кінця матчу.

4:2 – «Зміїв» здобув важливу перемогу, завдяки якій тепер доля бронзових медалей у його руках. Щоб залишитися на третьому місці, команді треба в заключному турі обіграти передостанню команду першості ФК «Первомайський».

Читайте також: Харківський «Метал» здобув сьому перемогу поспіль

Серйозні кадрові проблеми

Головний тренер «Лозової-Панютине» Сергій Лученцов назвав основну причину поразки. У грі проти зміївчан з різних причин він не міг розраховувати на трьох ключових виконавців: центрального захисника Віталія Басанця, а також двох центральних півзахисників Михайла Мазуна і Едуарда Сухомлина.

– Станом на годину дня суботи у нас були прекрасні шанси посісти третє місце. Втім буквально за кілька годин до гри зателефонували три ключові гравці і сказали, що не зможуть взяти участі у матчі проти «Змієва». Я зрозумів, що буде дуже складно, оскільки Мазун і Сухомлин – це системоутворюючі гравці, вони ведуть гру, а на центральному захисникові Басанці тримається вся оборона. І втрата цих гравців виявилася для нас просто критичною, – ділиться Сергій Лученцов.

Він зазначає, що навіть з кадровими проблемами вони могли розраховувати на позитивний результат матчу.

– Гра була абсолютно рівною, у нас навіть було більше моментів, аніж у них. Однак вони скористалися своїми шансами, а ми ні. У них є такий гравець Собко, йому 38 років, я перед ним знімаю капелюха. Ніхто не зміг з ним впоратися. Я під нього поставив високого центрального захисника, але він не впорався – Собко зробив дубль і заробив пенальті. Він герой навіть не матчу, а, думаю, що усього сезону, – вважає головний тренер лозівчан. – Після 0:3 ми зуміли забити два м’ячі, а потім наш воротар припустився фатальної помилки. Він занадто далеко вийшов з воріт, а гравець суперника пробив йому за комірець метрів з 35, і не з центру, а з флангу. Цей гол нас просто вбив, ми продовжили грати, але це вже не мало значення.

Також, на думку Сергія Лученцова, сильно на команду вплинула і відсутність підтримки уболівальників. У кінці минулого тижня Лозівський район внесли в «червону» зону карантину, тому напередодні гри було прийнято рішення проводити матч без глядачів.

– Для мене матч проти «Змієва» був грою десятиліття, оскільки 10 років тому востаннє брали бронзові медалі обласної першості, – додає Сергій Лученцов.

Пішли на ризик

Головний тренер «Змієва» Сергій Пасічник каже, що перед цією грою «городяни» теж зіткнулися з кадровими проблемами.

– У нас була напружена кадрова ситуація. Не було кількох основних гравців, включаючи захисників, через що вибрали атакуючу тактику, яка нам і була потрібна. Ми вийшли лише з двома захисниками, у чому, звісно, був ризик. На початку матчу у нас були провали ззаду, суперник не реалізував вихід «3 в 0». А коли повели 2:0, я зняв нападника і випустив ще одного оборонця, аби укріпити захисні редути, – зазначає Сергій Пасічник.

Тепер зміївчани готуються до заключного матчу з «Первомайським», з яким, за словами Сергія Пасічника, гратимуть тільки на перемогу, хоча за певних розкладів їх улаштує і нічия.

Програли, але взяли срібло

У цьому турі достроково визначився володар срібних нагород, яким став харківський «Авангард». У виїзному матчі проти «Первомайського» йому треба було брати бодай нічию, аби за тур до фінішу гарантувати собі срібло. Однак підопічні Романа Мельника несподівано поступилися 0:1.

Фото зі сторінки Харківської обласної асоціації футболу у Facebook

Хоча для них прийшла хороша звістка з Лозової, де місцева команда втратила очки, що означало дострокове срібло «Авангарду» в їх дебютному сезоні обласної першості.

Головний тренер харків’ян Роман Мельник каже, що дуже задоволений цим сезоном.

– Гра у Первомайському була більше під нашими контролем. Однак гра була практично без моментів, оскільки стан тамтешнього поля не дозволяв грати у футбол. Таке враження, що от тільки картоплю прибрали з нього і ми почали грати, – заначає Роман Мельник. – Вважаю, що сезон видався дуже вдалим для нас, оскільки завоювати срібло з молодими хлопцям дорогого коштує, у нас половина складу хлопці 2002–2003 років народження.

Дадуть бій «Змієву»

Спортивний директор первомайців Андрій Біда каже, що в останній домашній грі сезону хотілося вибачитися перед уболівальниками через провал.

– Незважаючи на величезні кадрові проблеми, у нас захворіло шість-сім гравців, хлопці зібралися і виявили бійцівські якості. Була рівна гра, втім у підсумку нам трохи більше пощастило і ми виграли, – говорить Андрій Біда. – Оцінка за сезон – три з мінусом. Звісно, він провальний для нас, оскільки після минулорічного п’ятого місця зараз посіли дев’яте. На такий результат вплинули кадрові проблеми, протягом сезону змінилося два тренери. За усе восьмирічне існування клубу я не пам’ятаю, щоб за сезон було стільки травмованих, як у цьому році.

Він додає, що на психологічні проблеми наклалися і фінансові.

– Ми фінансуємося з районного бюджету. І на три останні гри сезону нам гроші не виділили, тому через ці обставини на виїзний матч з «Універом-Динамо» ми і не поїхали. Це був перший пропуск гри за весь час існування клубу. Цю домашню гру проти «Авангарду» зіграли за мої гроші. У вівторок, 20 жовтня, відбудеться остання сесія районної ради, є передумови, що нам виділять гроші на останню гру сезону, – зазначає спортивний директор ФК «Первомайський».

Андрій Біда зауважує, що, без огляду на всі проблеми команди в цьому сезоні, клуб не зникне з футбольної карти Харківщини і гратиме в наступному розіграші обласної першості.

Читайте також: Тренер «дядя Женя»: Пенсіонер із Зачепилівки безкоштовно навчає дітей футболу

Технічні поразки «Енергетика»

Після цього туру на п’яте місце піднявся ФК «Богодухів» і зрівнявся з четвертою «Лозовою-Панютине» за набраними очками. Це відбулося завдяки тому, що богодухівці заробили за тиждень цілих шість очок. У матчі 16-го туру вони програли солоницівському «Енергетику» з Дергачівського району 0:2, однак богодухівцям зарахували технічну перемогу. Оскільки в цьому матчі в складі солоницівців брав участь гравець, який мав пропускати поєдинок через перебір жовтих карток. До речі, з цієї ж причини команді з Дергачівщини зарахували технічну поразку і в матчі 13-го туру проти «Арени». Ця перемога стала поки що єдиною для харків’ян у сезоні.

А минулої суботи богодухівці на виїзді мінімально здолали валківський «Маяк» (1:0), чим позбавили його шансів завоювати бронзові медалі.

А от у самих богодухівців шанси ще є, втім лише на папері. Такі ж шансі, теоретичні, на бронзу перед останнім туром має і первомайський «Квадро». У суботу він на виїзді обіграв «Арену» 3:2. У ще одному матчі «Енергетик» вдома зіграв внічию з «Універом-Динамо» 1:1.

Таким чином, після 17 турів перший «Універ-Динамо» набрав 43 очки. Срібний призер змагань «Авангард» у своєму активі має 32 залікові бали. На третє місце вибрався «Зміїв», який заробив 28 очок. На два менше мають «Лозова-Панютине» та «Богодухів». У лозівчан краща різниця забитих і пропущених м’ячів, тому саме вони йдуть четвертими. «Квадро» йде шостим з 25 очками.

Останній тур Вищої ліги пройде найближчої суботи, 24 жовтня. Тоді «Лозова-Панютине» в рідних стінах гратиме проти «Арени», «Зміїв» удома спробує здолати ФК «Первомайський», «Авангард» прийматиме «Енергетика», валківський «Маяк» завітає в гості до харківського «Універа-Динамо», а «Квадро» на своєму полі поміряється силами з ФК «Богодухів».