Матч «Шахтаря» і «Динамо» в Харкові завершився расистським скандалом – подробиці

11.11.2019 09:05 Спорт
Фото: shakhtar.com Фото: shakhtar.com
Расистські образи лунали на адресу бразильських футболістів «Шахтаря».

Вчора, 10 листопада, в Харкові відбувся центральний матч 14-го туру Української Прем'єр-ліги – донецький «Шахтар» на ОСК «Металіст» приймав київське «Динамо». Цей матч між кращими командами країни в першу чергу запам'ятався не видовищною і якісною грою, а черговим скандалом. На цей раз – расистським.

Під час гри вболівальники «Динамо» вигукували расистські образи в бік бразильських гравців «Шахтаря». На 74-й хвилині капітан «Шахтаря» Тайсон не стримався – показав фанатам киян середній палець і вдарив в їх бік м'ячем. Через цей прояв расизму головний арбітр матчу Микола Балакін призупинив поєдинок і відвів команди в підтрибунне приміщення. Півзахисники «Шахтаря» – Дентіньо і Тайсон – емоційно відреагували на цю ситуацію і розплакалися.

Через кілька хвилин команди повернулися на поле, а Тайсон за свою поведінку був видалений з поля. Однак, і в меншості «гірники» зуміли здобути три очки, зберігши переможний результат з 18-ї хвилини – 1:0.

Зірка ПСЖ, бразильський форвард Неймар підтримав своїх співвітчизників, які зазнали расистських образ. Він репостнув у свій Instagram пост гравця «Шахтаря» Алана Патріка з фотографіями Дентіньо і Тайсона, які плачуть, і підписом «Ні расизму».

Після матчу «гірники» виступили з офіційною заявою з приводу скандального епізоду.

«Футбольний клуб «Шахтар» виступає категорично проти будь-яких проявів расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості. Не може бути ніякого виправдання тим, хто завдає образи, грунтуючись на кольорі шкіри, релігійних або політичних переконаннях. Така поведінка неприпустима в цивілізованих країнах і футбольних чемпіонатах. УЄФА застосовує найсуворіші санкції до тих клубів і асоціацій, чиї вболівальники проявляють расизм на матчах.

ФК «Шахтар» – велика футбольна сім'я, якій такі принизливі інциденти приносять біль і розчарування. Ми засуджуємо подібну поведінку глядачів, завжди будемо виступати на підтримку і захист наших гравців. Закликаємо футбольні органи, клуби зупинити расизм на стадіонах», – говориться в офіційній заяві донецького клубу.

«Динамо», в свою чергу, так само виступило з офіційною заявою щодо інциденту з расизмом, звинувативши Українську асоціацію футболу в відсутності роботи з уболівальниками.

«Футбольний клуб «Динамо» своїми діями та вчинками неодноразово наголошував на відданості принципам fair play, загальнолюдським цінностям. Боротьба з негативними проявами окремих індивідуумів є постійною. Проблема нетерпимості є актуальною не лише для окремих клубів, а й, на превеликий жаль, присутня на більшості активних фанатських секторів. Варто окремо зазначити надзвичайно важливу роль вітчизняної Асоціації футболу, боротьба якої з футбольним хуліганством зводиться лише до визначення розмірів грошових штрафів. Натомість за усі роки не ініційовано жодного заходу, зустрічі, діалогу з представниками фан-середовища, лідерами уболівальницьких рухів», – ідеться в заяві «Динамо».

Читайте також: Харківський «Металіст 1925» підписав африканського захисника